środa, 2 marca 2011

Ciasto marmurkowe z serem

Po wspaniałych ciasteczkach czekoladowych z kandyzowanymi wiśniami pora przetestować jakieś czekoladowe ciasto. Do przetestowania wybrałam ciasto marmurkowe z serem. Piekłam je chyba pierwszy i ostatni raz...

Masa serowa:

  • 250 g białego sera śmietankowego
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki rozdrobnionej skórki otartej z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skrobi (mąki) kukurydzianej
  • 1 duże jajko
Masa czekoladowa:
  • 250 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 duże jajka lekko ubite z 2 łyżkami zimnej wody
  • 75 g mąki pszennej
Liczba porcji: ok. 16
Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia 25-30 min

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Posmaruj masłem kwadratową formę do pieczenia o boku 23 cm i wyłóż pergaminem.
2. Masa serowa: W dużej misce mikserem na wysokich obrotach utrzyj biały ser z cukrem na gładki krem. Dodaj skórkę i sok pomarańczowy oraz skrobię kukurydzianą. Ciągle mieszając, dodaj kolejno jajka i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
3. Masa czekoladowa: W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuść czekoladę razem z masłem i odstaw do schłodzenia. Ciągle mieszając, dodaj cukier, esencję waniliową, jajka i mąkę. Tak sporządzoną masę czekoladową wlej do formy.
4. Polej ją masą serową i gumową szpatułką zrób kilka zygzaków, żaby uzyskać efekt przypominający żyłki marmuru.
5. Piecz przez 25-30 min, aż ciasto stężeje w środku, a brzegi lekko się podniosą.
6. Po wyjęciu z pieca odstaw razem z formą do schłodzenia i pokrój na części.

Samo przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale generalnie ciasto przygotowuje się raczej szybko. Podczas pieczenia wydziela się obłędny zapach i myśli się wtedy tylko o tym, kiedy wreszcie będzie można je spróbować.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że ciasto zupełnie nie smakuje tak, jak sobie wyobrażała albo na co mógłby wskazywać wydzielający się podczas pieczenia zapach.
Ciasto jest przede wszystkim zdecydowanie zbyt gorzkie. Choć jestem wielbicielem czekolady, to tym razem stwierdzam, że za dużo czekolady jest w tym cieście.
Niewielka ilość sera nie zmienia nie wpływa na zmianę smaku. Ser niknie w ogromej ilości gorzkiego ciasta. Dodatkowo mój mąż orzekł, że ciasto jest dość suche. I faktycznie przyznaję mu rację. Jedzenie tego ciasta jest dość męczące, a przy tym gorzki smak pozostaje w ustach na długo. Tak więc nie ma się ochoty na kolejny kawałek.
Zatem tym razem przepis nie okazał się aż tak trafny. Przyznaję tylko 4 pkt.


Przepis pochodzi z książki "Złota księga czekolady".

1 komentarz:

  1. To ciasto jest okropne pierwszego dnia i NIE wolno go wtedy jeść. Natomiast następnego.... TO jest TO. Jest wyśmienite. Bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń