4-6 porcji
- 12 udek kurczaka (z kością, ze skóra lub bez), najlepiej ekologicznych
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki zwyczajnej oliwy
- sól i pieprz
- 1 kubek (500 ml) naturalnego greckiego jogurtu4 grube dymki lub 6 cienkich
- 1 zielona papryczka chili, bez pestek1 ząbek czosnku, obrany
- 1/2 ogórka, obranego i drobno pokrojonego w kosteczkę3 łyżki posiekanych listków kolendry i 3 łyżki mięty albo po 2 łyżki obu i dodatkowo 2 łyżki koperku
- sól i pieprz do smaku
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż udka (skórą do góry, jeśli są ze skórą) na płytkiej blasze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu, polej je sokiem z cytryny i oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
2. Kiedy piekarnik będzie gorący, włóż udka i piecz je 45 minut.3. W tym czasie zajmij się sosem. Przełóż jogurt do dużej miski miksera i wkrój do niego nożyczkami cebulki dymki oraz pozbawioną pestek papryczkę chili; oba składniki pokrój najdrobniej, jak zdołasz.
4. Następnie do jogurtu przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kosteczkę ogórek i większą część ziół, zostawiając trochę do posypania na końcu. Zmiksuj wszystkie składniki.5. Wyjmij kawałki kurczaka z piekarnika i przełóż na półmisek. Dopraw sos do smaku i przełóż do mniejszej miski, którą podasz na stół. Posyp go pozostałymi ziołami i włóż łyżkę do nalewania sosu przy stole.
Kurczak jak kurczak. Sam sok z cytryny wiele go nie odmienia, ale za to sos jest rewelacyjny i kurczak nabiera zupełnie nowego smaku. Kurczaka podałam z ziemniakami pieczonymi po indyjsku, o których będzie w następnym poście.
Kurczak z sosem otrzymuje 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
izomorfia3
OdpowiedzUsuńKapitalny sos !
Zrobiłam go do kurczaka z 40 ząbkami czosnku wg Nigelli-dzięki niemu się obronił!!