sobota, 26 marca 2011

Fajitas z kurczakiem

Bardzo lubię tortille. Za papryką średnio przepadam, ale w tym wydaniu nawet mnie bardzo smakuje.

4 porcje
  • 2 obrane ze skóry wyfiletowane piersi kurczaka, najlepiej ekologicznego
  • 1 łyżeczka suszonego meksykańskiego albo zwykłego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej plus 2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub zwyczajnej oliwy
  • 2 cebule, obrane, przekrojone na pół i na cienkie półtalarki
  • 1 czerwona papryka bez gniazda nasiennego i pestek, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka bez gniazda nasiennego i pestek, pokrojona w paski
  • 8 miękkich tortilii
Dodatki wg uznania:
  • 100 g utartego sera Cheddar lub Monterey Jack
  • 125 ml gęstej śmietanki kremówki lub tłustej kwaśnej śmietany
  • 1 puszka (198 g) słodkiej kukurydzy, odcedzonej z zalewy
  • 1 duże awokado (albo dwa małe), pokrojone w małą kostkę i wymieszane z 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach i 2 łyżeczkami soku z limonki
  • 1/4-1/2 główki sałaty lodowej, porozdzielanej na strzępki
  • 1 miseczka posiekanych świeżych listków kolendry
  • ostry sos chili, do podania (wg uznania)
1. Nad płytką miską pokrój nożyczkami kurczaka na cienkie (1-2 cm) paski, po czym przekrój najdłuższe z nich na pół, żeby otrzymać dwa krótsze (podobnie jak paski papryki później). Nie upieraj się przy precyzyjnym krojeniu, chodzi tylko o to, by paski było łatwiej pakować do placków i łatwiej jeść.
2. Kiedy mięso jest już pokrojone, dodaj oregano, kmin rzymski, sól, cukier, łyżkę oliwy czosnkowej i sok z limonki. Wymieszaj wszystko razem i odstaw, żeby się przegryzło, a w tym czasie pokrój cebulę i paprykę. Rozgrzej piekarnik do 125 st. C, jeśli chcesz podgrzać tortille.
3. Na dużej patelni albo w woku rozgrzej olej arachidowy lub oliwę i podsmażaj przez 5 minut półtalarki cebuli na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
4. Tortille rozłóż na blasze i włóż do piekarnika, żeby się zagrzały.
5. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżeczki oliwy czosnkowej i włóż kurczaka razem z marynatą. Podsmażaj, często mieszając, przez 5 minut. Sprawdź, czy mięso jest dosmażone w środku, po czym dodaj cebulę z papryką z miski, wymieszaj i rozłóż.
6. Wyjmij z piekarnika podgrzane tortille i postaw na stole obok kurczaka wymieszanego z cebulą i papryką oraz wszystkich innych dodatków. Zawijaj w tortille to, na co masz ochotę.


Kurczaka z papryką przygotowuje się błyskawicznie. To jest naprawdę ekspresowy obiad.
Z listy dodatków użyłam utarty ser oraz sos chili.
Wszystko smakuje wyśmienicie. 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz