4 porcje
- 1 papryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 2 łyżeczki oliwy czosnkowej
- 500 g mrożonych ziaren kukurydzy cukrowej
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (z proszku, kostki albo koncentratu), najlepiej ekologicznego
- sól i pieprz do smaku
2. Usuń z papryk gniazda nasienne, pestki i białe błony, po czym pokrój paprykę w paski i ułóż je na blaszce skórką do dołu. Pokrop oliwą i wymieszaj dłońmi, by paski papryki z każdej strony były pokryte oliwą. Odstaw, tym razem skórką do góry. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
3. Wlej litr wrzącej wody do garnka, dodaj bulion warzywny w proszku albo drobiowy w kostkach lub koncentracie, aby otrzymać wymaganą esencjonalność. Wrzuć zamrożone ziarna cukrowej kukurydzy, z powrotem doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj powoli przez 20 minut.
4. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z zupy mniej więcej szklankę (250 g) ziaren kukurydzy i odstaw, po czym zmiksuj w zupie pozostałą kukurydzę razem z opieczonymi paskami papryki. Wsyp odłożone na bok ziarna kukurydzy do zmiksowanej, ale niezbyt dokładnie, zupy i dopraw do smaku.
Sam kolor zupy optymistycznie nastawia. Słoneczna nazwa jest tu bardzo trafna. Zupę przygotowuje się całkiem szybko. Smakuje też nieźle, choć nie zachwyca. Stąd 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz