- 2 duże jabłka granny Smith (albo 3 mniejsze)
- sok z 1 cytryny
- gotowe ciasto francuskie rozmrożone i rozwałkowane na prostokąt o wymiarach 23x40 cm
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- ew. creme fraiche do podania
2. Przekrój jabłka na połówki i wytnij gniazda nasienne. Wlej sok cytrynowy do płaskiego szerokiego naczynia i dopełnij wodą. Włóż połówki jabłek do przygotowanej wody cytrynowej - dzięki temu nie zbrązowieją.
3. Połóż rozwałkowane ciasto na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną dużego noża albo metalową linijką zrób w odległości 1 cm od brzegu długie nacięcie wzdłuż krawędzi okalających ciasto. Nie przecinaj ciasta, tylko je ponacinaj. Dzięki temu w czasie pieczenia dookoła jabłek wyrośnie ramka z ciasta.
4. Wyjmij jabłka z wody cytrynowej i osusz. Przetnij połówki jeszcze raz na pół i pokrój w plasterki cienkie jak opłatek.
5. Oprósz ciasto 1 łyżką cukru. Układaj plasterki jabłek wewnątrz ramki tak, żeby ciasno na siebie zachodziły, aż utworzą równiutkie rządki i całe ciasto będzie nimi pokryte.
6. Rozgrzej w rondelku masło z pozostałą łyżką cukru - niech się chwilę pogotuj, aż mieszanka nabierze delikatnie karmelowego koloru. Polej nią jabłka i wstaw tartę do piekarnika.
7. Piecz tartę 15-20 minut. W tym czasie ciasto dookoła jabłek urośnie, a owoce zmiękną i lekko się zrumienią. Gotową tartę pokrój w kwadraty albo wąskie paski.
Z rozpędu obrałam jabłka. Dopiero później zauważyłam, że na zdjęciu w książce jabłka są ze skórką. Tarta wyszła fenomenalnie. Była tak pyszna, że pół blachy zniknęło w kilka minut. I to tylko dwie osoby się za nią chwyciły! 10 pkt już po pierwszym kęsie!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Cz można te jabłka zastapić innymi? Obawiam się, że takich nie znajdę
OdpowiedzUsuńJabłka granny Smith można kupić w lepszych supermarketach, delikatesach. Sądzę, że spokojnie można je zastąpić innymi zielonymi, soczystymi, słodko-kwaśnymi jabłkami.
OdpowiedzUsuń