wtorek, 15 marca 2011

Szybka sałatka cesarska

Kolejny przepis na kurczak wg Nigelli. Tym razem na zimno w sałacie.

2 porcje
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach albo 1/4 łyżeczki miałkiej soli (bez soli, jeśli dodajesz anchois)
  • duża garść (ok. 50 g) chipsów kukurydzianych bez dodatków
  • 1 sałata rzymska albo "serca" 2 główek
  • 150 g zimnego, pokrojonego gotowanego mięsa kurczaka
  • pieprz do smaku
1. Wbij jajko do miski i mieszając trzepaczką, wlej oliwę i sok z cytryny oraz dodaj parmezan. Jeśli nie dodajesz jednego czy dwóch filecików anchois, wmieszaj jeszcze sól.
2. Podziel liście sałaty na kawałki wielkości kęsa i włóż do dużej misy. Dodaj kawałki mięsa kurczaka, wymieszaj i dopraw pieprzem do smaku.
3. Podgrzej chipsy kukurydziane w mikrofalówce nastawionej na wysoką temperaturę przez 30 sekund albo upraż je w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 6-10 minut.
4. Jeszcze raz przemieszaj dressing, wlej do misy z sałatą i wszystko wymieszaj. Dodaj kawałki pity (i anchois, jeśli chcesz) i wymieszaj wszytko jeszcze raz przed pochłonięciem.


Przyznam, że nie odważyłam się na dodanie surowego jajka do dressingu. Trudno może dressing nie był tak smaczny, jak go opisuje Nigella, ale jakoś nie mam zaufania do tych jajek kupowanych w supermarketach, pomimo, że kupuje oznakowane 0 lub 1.
Chipsy troszkę się przypaliły, pomimo, że nie minęło nawet 6 minut, tak więc lepiej nie oddalać się za bardzo od piekarnika.
Reszta jest już prosta. Szkoda tylko, że sałata rzymska nie należy do tych tanich składników. Duża główka kosztowała ok. 6 zł. Na szczęście parmezan można zastąpić innym podobnym serem, a co najmniej o połowę tańszym.
Sałatka jest smaczna, choć to jest to danie, które wygląda na prawie 10 pkt, a smakuje na 8 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz