niedziela, 13 marca 2011

Szybkie brownie

To drugie brownie według Nigelli, które testuję. Pierwsze pochodziło z książki Nigella ekspresowo. To pochodzi natomiast z najnowszej książki Nigelli, czyli Kuchnia. Przepisy z serca domu.

16 sztuk
  • 150 g niesolonego masła
  • 300 g jasnego cukru muscovado
  • 75 g kakao, przesianego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • ok. 150 g czekolady mlecznej, posiekanej na małe baryłki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania (według uznania)
kwadratowa blacha o boku 25 cm i głębokości 5 cm, wyłożona folią aluminiową lub foremka aluminiowa o wymiarach ok. 30 x 20 x 5 cm

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. W średnim rondlu roztop masło na małym ogniu.
2. Gdy masło będzie płynne, wsyp cukier, mieszając drewnianą łyżką (nadal na małym ogniu), by składniki się lepiej połączyły.
3. Przesiej do jednej miski kakao, mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli i wmieszaj do masła w rondlu; po zmieszaniu (masa będzie dosyć sucha i na tym etapie niezbyt dokładnie wymieszana) zdejmij z ognia.
4. W dzbanku lub misce trzepaczką ubij jajka z ekstraktem waniliowym i wmieszaj do masy w rondlu.
5. Wmieszaj posiekaną czekoladę i szybko przełóż do wyłożonej folią aluminiową blachy lub aluminiowej foremki, rozprowadzając masę łopatką. Piecz w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut. Ciasto będzie wyglądać na upieczone i z wierzchu suche, ale przy dotknięciu powinno się uginać, a patyczek, którym nakłujesz ciasto, będzie upaćkane. Tak ma być.
6. Postaw formę z ciastem na metalowej kartce, by nieco przestygło, a potem pokrój na 16 porcji i oprósz cukrem pudrem.

To wyjątkowo łatwy przepis. Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to jest wyjątkowo czekoladowe. Jest pyszne zarówno na ciepło, jak jak schłodzone w lodówce. 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz