środa, 30 marca 2011

Meksykańska lazania i salsa z awokado

Na samo hasło lazania wyobrażam sobie długie przygotowywanie i stanie nad kuchenką w kuchni, które niekoniecznie lubię. Dlatego lazanię piekłam tylko parę razy w życiu.
Ta wersja jest prostsza, lżejsza i do tego bardzo smaczna.

Na sos:
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka bez pestek, posiekana
  • 2 zielone owocowe papryki chili, posiekane wraz z pestkami
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • 2 łyżki łodyżek kolendry, drobno posiekanych
  • 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów i dodatkowo 400 ml wody z płukania puszek
  • 1 łyżka keczupu
Na nadzienie:
  • 2 puszki (po 400 g) czarnej fasoli, odcedzonej i wypłukanej
  • 2 puszki (po 250 g) ziaren słodkiej kukurydzy (po 225 g po odcedzeniu)
  • 250 g dojrzałego, utartego koziego cheddara lub dowolnego innego sera
  • 1 paczka (8 sztuk) miękkich tortilli
okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 26 cm i głębokości 6 cm

1. Nagrzej piekarnik do 200 st C i od razu włóż nieprzywierającą blachę do pieczenia.
Zrób sos: na kuchence postaw patelnię, rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę, paprykę czerwoną i zielone chili. Posól i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, a kiedy składniki zmiękną, dodaj posiekane łodyżki kolendry.
2. Dodaj pomidory z puszki, po czym nalej do puszek wody, przepłucz je i tę wodę wlej również na patelnię. Dodaj ketchup i zostaw całość na małym ogniu, by sos (albo salsa, trzymając się meksykańskiego stylu) się dusił, gdy Ty będziesz robić nadzienie - czyli około 10 minut.
3. Zrób nadzienie: wymieszaj w misce odcedzoną fasolę z kukurydzą. Dodaj większą część utartego sera, zostawiając trochę do posypania gotowej potrawy, i dokładnie wymieszaj.
4. Zacznij formować lazanię, nakładając mniej więcej jedną trzecią salsy na dno naczynia do zapiekania i rozsmarowując ją po całym dnie. Następnie ułóż warstwę z dwóch tortilli, zakrywając cały sos. Mogą częściowo zachodzić na siebie.
5. Nałóż jedną trzecią mieszanki fasoli z serem, zakrywając nią tortille, następnie jedną czwartą pozostałej salsy i znowu dwie tortille.
6. Powtórz te czynności z następną jedną trzecią fasoli z serem, dodając trochę więcej salsy przed ułożeniem kolejnych dwóch tortilli.
7. Na koniec wyłóż resztę fasoli z serem, prawie całą pozostałą salsę i przykryj to ostatnimi dwiema tortillami. Posmaruj je resztą salsy i posyp z wierzchu pozostałym serem.
8. Piecz w piekarniku przez 10 minut i odstaw na 10-15 minut przed pokrojeniem zapiekanki w trójkąty, tak jak kroi się pizzę. Jedz z dodatkiem salsy z awokado.


Do lazanii dodałam zgodnie z przepisem 400 ml wody, ale wydaje mi się, że to trochę za dużo. Sos był bardzo wodnisty, przez co po upieczeniu lazania częściowo "pływała".
Lazania znacznie lepiej smakuje następnego dnia po podgrzaniu.
Zgodnie z propozycją Nigelli przygotowałam również salsę z awokado (o czym będzie w następnym poście). Salsa sama w sobie nie porywa, ale w zestawieniu z lazanią wypada znacznie lepiej.
Lazanię oceniam na 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

1 komentarz:

  1. Lazanie jest to danie do którego podchodzę z lekka niepewnością ale ta robi naprawdę pozytywne wrażenie

    OdpowiedzUsuń