- 2 awokado
- 1 dymka, drobno pokrojona w plasterki
- 3 łyżki posiekanej zielonej papryczki jalapeno ze słoika
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki grubo posiekanych świeżych listków kolendry
2. Odwróć owoce miąższem do dołu i wrzuć jasnozielone kostki do miski, posyp je pokrojoną dymką, posiekanymi papryczkami jalapeno, posól do smaku, polej sokiem z limonki i wsyp większą część posiekanych listków kolendry. Wymieszaj wszystko możliwie najdelikatniej.
3. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić, zanim posypiesz ją pozostałą porcją posiekanej kolendry i postawisz na stole.
Salsa jest prosta w przygotowaniu i szybka. Nie miałam papryczek jalapeno, tak więc musiało się obejść bez nich.
Sama salsa nie zachwyca szczególnie smakiem, ale w połączeniu z lazanią meksykańską naprawdę dobrze się komponuje i zyskuje na smaku.
Gdybym miała oceniać samą salsę pewnie przyznałabym jej 5 pkt. Jeśli jako część lazani meksykańskiej to pewnie 7 pkt. Tak więc średnia wychodzi 6 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz