środa, 30 marca 2011

Salsa z awokado

A oto przepis na salsę z awokado, którą Nigella proponuje podać jako dodatek do meksykańskiej lazanii (przepis na lazanię w poprzednim poście).
  • 2 awokado
  • 1 dymka, drobno pokrojona w plasterki
  • 3 łyżki posiekanej zielonej papryczki jalapeno ze słoika
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki grubo posiekanych świeżych listków kolendry
1. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, po czym czubkiem ostrego noża ponacinaj miąższ każdej połówki kilkoma liniami wzdłuż, mniej więcej w odstępie 1 cm, a potem zrób to samo w poprzek.
2. Odwróć owoce miąższem do dołu i wrzuć jasnozielone kostki do miski, posyp je pokrojoną dymką, posiekanymi papryczkami jalapeno, posól do smaku, polej sokiem z limonki i wsyp większą część posiekanych listków kolendry. Wymieszaj wszystko możliwie najdelikatniej.
3. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić, zanim posypiesz ją pozostałą porcją posiekanej kolendry i postawisz na stole.

Salsa jest prosta w przygotowaniu i szybka. Nie miałam papryczek jalapeno, tak więc musiało się obejść bez nich.
Sama salsa nie zachwyca szczególnie smakiem, ale w połączeniu z lazanią meksykańską naprawdę dobrze się komponuje i zyskuje na smaku.
Gdybym miała oceniać samą salsę pewnie przyznałabym jej 5 pkt. Jeśli jako część lazani meksykańskiej to pewnie 7 pkt. Tak więc średnia wychodzi 6 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz