Porcje na 6 osób
- 4 gruszki odmiany Williams
- 2 jabłka odmiany Golden Delicious
- 50 g niesolonego masła o temp. pokojowej
- 50 g miałkiego cukru plus 1/2 łyżeczki do posypania
- drobno otarta skórka z 1 cytryny
Na ciasto:
- 225 g mąki pszennej plus trochę do oprószenia blatu
- szczypta soli
- 75 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 35 g zimnej margaryny
- 125 ml zimnego mleka pełnotłustego
- śmietana kremówka, do podania (według uznania)
żeliwny płaski rondel lub żaroodporna patelnia o średnicy ok. 25 cm
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Obierz gruszki i jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, gruszki pokrój na większe kawałki (2 cm), a jabłka na mniejsze (1 cm) i wrzuć owoce do miski.
3. W rondlu lub na patelni, którą można wstawić do piekarnika, roztop na średnik ogniu, 50 g masła. Wrzuć pokrojone owoce, cukier, skórkę z cytryny i smaż na niewielkim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce się lekko zezłocą. Zdejmij z ognia i zajmij się ciastem.
4. Wsyp mąkę i sól do misy miksera z zamontowanym płaskim mieszadłem, dodaj bardzo zimne masło pokrojone w kostkę i dorzuć uformowane łyżeczką małe porcje zimnej margaryny, a potem powoli miksuj tłuszcz z mąką (lub po prostu posiekaj mąkę z tłuszczem ręcznie).
5. Nie wyłączając miksera ustawionego na małe obroty, dodaj po trochu mleka, tyle, by związać ciasto. Wyjmij masę z misy, zlep razem rękami i wyłóż na oprószony mąką blat, na którym będziesz ją wałkować.
6. Przesuń bliżej rondel z owocami (nie za blisko, by nie ogrzać ciasta) i wałkuj ciasto, aż uzyskasz koło o średnicy mniej więcej takiej jak rondel. Połóż koło z ciasta na wierzchu owoców, wsuwając brzegi do środka; pamiętaj, że niezbyt wyszukany wygląd całości to właśnie to, o co chodzi. Czubkiem ostrego noża zrób 3 nacięcia, posyp 1/2 łyżeczki cukru, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut, aż blade ciasto przeobrazi się w jasnozłocistą skorupkę.
7. Pamiętaj, że rączka będzie okropnie gorąca, więc ostrożnie przenieś naczynie na stół i osłoń rączkę rękawicą kuchenną, najlepiej taką przeznaczoną do patelni i rondli. Podawaj ze śmietaną kremówką.
Kupiłam zwykłe gruszki i zwykłe jabłka. Nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi to tego, aby kupić odmiany zgodne z przepisem. Całość jest banalnie prosta. Owoce robią miękkie i słodkie. A ciasto jest kruche. Całość to palce lizać.
Podane wyżej składniki są przeznaczone na 6 porcji. Mój mąż i ja nie mieliśmy problemu, żeby zjeść całe danie tylko we dwoje. 10 pkt!Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz