Na 1 porcję:
- 115 g makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju
- 1 pierś wiejskiego kurczaka, pokrojona na paski o szerokości 2,5 cm
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 świeża czerwona papryczka chili, bez pestek i drobno pokrojona
- 1 łyżeczka przyprawy Pięć smaków
- 3 dymki, drobno pokrojone
- odrobina sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- garść kolendry, grubo posiekanej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 cytryny
Makaron wrzuć do garnka z wrzącą wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu - powinno wystarczyć kilka minut. Podczas gdy makaron się gotuje, mocno rozgrzej patelnię i wlej olej. Włóż paski kurczaka, imbir i chili. Wszystko wymieszaj i dodaj przyprawę Pięć smaków. Gdy kurczak się zarumieni, dodaj dymkę, sos sojowy i miód. Odcedź makaron, dodaj go razem z kolendrą do kurczaka. Dopraw do smaku, skrop cytryną i natychmiast poda.
Nie mierzyłam czasu, ale faktycznie danie robi się szybko. Nie miałam niestety świeżej kolendry, więc zastąpiłam ją natką pietruszki. Danie jest delikatnie słodkie i mocno aromatyczne dzięki przyprawie Pięć smaków i świeżemu imbirowi. Pięknie się prezentuje w głębokim talerzu, takim jak zwykle podaje się makarony w restauracjach. Goujon otrzymuje 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz