Guacamole:
- 2 lub 3 dojrzałe awokado
- 2 lub 3 dojrzałe pomidory bez pestek
- kilka wypestkowanych czerwonych papryczek chili
- garść obranej i posiekanej dymki
- garść świeżej kolendry
Składniki na naleśniki z nadzieniem:
- tortille
- kilka garści tartego sera cheddar i/lub czerwonego sera leicester
- trochę pokrojonej na cienkie plasterki dymki
- kilka garści pokrojonej świeżej kolendry i czerwonej papryki
- kilka czerwonych i zielonych chili
Zdecydowałam się na najprostszą wersję naleśników. Bez kwaśnej śmietany i bez piwa. Wybrałam również podgrzewanie na suchej teflonowej patelni. Naleśniki dość szybko się pieką i brązowieją, dlatego nie można ich zostawić na dłużej na patelni, bo się przypalają.
Zdecydowanie lepiej smakują ciepłe niż ostygnięte. Najbardziej podoba mi się w nich chrupki wierzch i wilgotny, lekko rozpływający się środek.
Te naleśniki to niezła propozycja na śniadanie. Już czuję, że będę je co jakiś czas przygotowywać. Naleśniki otrzymują 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz