Po przetestowaniu dwóch przepisów z rozdziału kanapki z książki Jamiego Olivera, wybrałam kolejny. Znowu licząc na 10 pkt. Tym razem było jednak mniej zachwycająco, ale równie smacznie.
Guacamole:
2 lub 3 dojrzałe awokado
2 lub 3 dojrzałe pomidory bez pestek
kilka wypestkowanych czerwonych papryczek chili
garść obranej i posiekanej dymki
garść świeżej kolendry
Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i wymieszać na jednolitą masę. Można dodać jeszcze kilka pokrojonych pomidorów, szczyptę soli i dodatkowo połowę awokado w małych kawałkach, aby uzyskać grubszą strukturę. Całość przełożyć do miski, doprawić solą morską, świeżo zmielonych pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub limonki.
Składniki na naleśniki z nadzieniem:
tortille
kilka garści tartego sera cheddar i/lub czerwonego sera leicester
trochę pokrojonej na cienkie plasterki dymki
kilka garści pokrojonej świeżej kolendry i czerwonej papryki
kilka czerwonych i zielonych chili
Wszystkie składniki wymieszaj w misce i włóż pół garści pomiędzy dwie warstwy tortilli. Niektórzy lubią obsmażyć je na oleju, ale to sprawi, że będą tłuste i niezbyt zdrowe. Można je też piec na ruszcie lub położyć na średnio nagrzaną patelnię teflonową i po półtorej minuty pieczenia na każdej stronie quesadilla są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Podawaj pokrojone na ćwiartki z guacamole, kwaśną śmietaną i piwem.
Zdecydowałam się na najprostszą wersję naleśników. Bez kwaśnej śmietany i bez piwa. Wybrałam również podgrzewanie na suchej teflonowej patelni. Naleśniki dość szybko się pieką i brązowieją, dlatego nie można ich zostawić na dłużej na patelni, bo się przypalają. Zdecydowanie lepiej smakują ciepłe niż ostygnięte. Najbardziej podoba mi się w nich chrupki wierzch i wilgotny, lekko rozpływający się środek. Te naleśniki to niezła propozycja na śniadanie. Już czuję, że będę je co jakiś czas przygotowywać. Naleśniki otrzymują 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz