Na 1 porcję:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mała hiszpańska kiełbasa chorizo, pokrojona w grube plastry
- 1 dojrzały pomidor, bez pestek i pokrojony w plastry
- 2 gałązki świeżego majeranku lub pietruszki
- 3 jajka z fermy ekologicznej
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili, pokrojonej w plasterki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szczypiorem, drobno pokrojony
Nie mierzyłam czasu, ale razem z przygotowywaniem składników, w tym krojeniem, z pewnością zajęło mi to więcej niż 5 minut. Pewnie ekspresowe przygotowywanie składników to kwestia wprawy.
Najtrudniej było kupić hiszpańską kiełbasę chorizo. Zwykle sprzedaje się w polskich marketach grubą kiełbasę o dużej średnicy. Na szczęście w Almie była również paczkowana o średnicy 6 cm. Nie idealna, ale zbliżona do tej na zdjęciu w książce Olivera. Kiełbasa nazywała się Chorizo Vela Extra i kosztowała 8 zł (100 g). Drogo. Ale za to omlet wyszedł pyszny i nie muszę chyba dodawać, że nie raz go jeszcze przygotuję. 10 pkt.!
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
mam tą książkę i nawet ten przepis sobie odhaczyłam, tylko nie mogę znaleźć kiełbasy chorizo. pysznie wygląda, muszę ją kupić ;)
OdpowiedzUsuńMogę się dowiedzieć gdzie mogę dostać kiełbasę chorizo ? szukam już od jakiegoś czasu i znaleźć nie moge :(
OdpowiedzUsuńWitam, kiełbasę chorizo kupiłam w delikatesach Alma, w centrum handlowym Promenada na Pradze Południe w Warszawie. Leży paczkowana na półce z "egzotycznymi" wędlinami - można ją dostać w plasterkach lub w całym kawałku.
OdpowiedzUsuńJa polecam Chorizo z Lidla. Jest wlasciwie zawsze i kosztuje okolo 8 zl ale za okolo 300g (jesli dobrze pamietam). Jest naprawde niezle. Potwierdza to moja siostra, ktora przez rok mieszkala w Madrycie i wlasciwie tylko ta kielbasa jej smakowala...:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń