- 1 kg (75) kiełbasek koktajlowych
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 125 ml miodu płynnego
- 2 łyżki sosu sojowego
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
2. Rozdziel kiełbaski, jeśli są połączone, i rozłóż na dużej płytkiej blasze do pieczenia.
3. Dokładnie zmieszaj olej z miodem i sosem sojowym, polej kiełbaski i rękami - albo dwiema łyżkami - starannie wszystko wymieszaj, aż kiełbaski pokryją się lepką glazurą.
4. Zapiekaj kiełbaski przez 25-30 minut; przemieszaj je mniej więcej w połowie pieczenia, jeśli akurat będziesz przechodzić koło piekarnika.
Kiełbaski zaplanowałam na imprezę urodzinową mojej córeczki. Piekłam je po raz pierwszy. Długo ich szukałam w sklepie, aż w końcu wybrałam frankfurterki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i polałam glazurą.
Kiełbaski piekły się podczas przyjęcia i tak się złożyło, że ani razu nie przychodziłam akurat koło piekarnika, więc ani razu ich nie przemieszałam. Na szczęście, jak się okazało, nie było to konieczne.
Kiełbaski rozeszły się w oka mgnieniu. Wszyscy je chwalili. Wtajemniczeni w mojego bloga ocenili je na 10 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
O, jadłam je kiedyś na imprezie koleżanki, potem sama je kilka razy robiłam :) nie wiedziałam, że to przepis Nigelli. Z której to książki?
OdpowiedzUsuńA, już wiem, doczytałam pod zdjęciem ;)
OdpowiedzUsuń