czwartek, 6 stycznia 2011

Hiszpański omlet

Hiszpański omlet pochodzi z rozdziału "W biegu" i jest polecany na drugie śniadanie albo piknik. Ja podałam go na szybki obiad.
  • 225 g młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki
  • 4 jajka
  • 75 g pokrojonej smażonej/pieczonej papryki ze słoika
  • 3 dymki, drobno posiekane
  • 75 g tartego sera Manchego albo cheddara
  • 1 łyżeczka masła
  • odrobina oleju
  • sól i pieprz
1.Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika (grill) w czasie, kiedy będziesz przygotowywać omlet.
2. Gotuj ziemniaki we wrzątku przez 15 minut, aż będą miękkie, i odlej wodę.
3. W misce roztrzep jajka trzepaczką, a następnie dodaj pokrojoną paprykę, dymkę oraz tarty ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj odparowane ziemniaki.
4. Na małej patelni o grubym dnie i żaroodpornej rączce rozgrzej masło z odrobiną oleju, wlej na nią jajeczną mieszankę i smaż przez 5 minut na niewielkim ogniu.
5. Gdy omlet jest ścięty od dołu nie odwracaj go, tylko wstaw na kilka minut do piekarnika pod gorącą grzałką, żeby ściął się wierzch.
6. Przełóż omlet na talerz i zostaw do ostygnięcia. Nie martw się, jeśli w środku jest jeszcze trochę luźny - "dosmaży" się, zanim ostygnie.
7. Gdy omlet ostygnie, pokrój go na 4 duże albo 8 małych trójkątnych porcji.


Omlet przygotowuje się szybko. Składniki są proste. Jako że jest zima i nie pora na młode ziemniaki, więc dodałam to, co jest akurat w sprzedaży.
Omlet jest w porządku, choć pewnie lepiej smakowałby, gdyby stanowił dodatek do jakiegoś mięsa. A tak sam w sobie, jak to mój mąż podsumował, to przecież same ziemniaki w jajku...
Ja aż tak krytyczna nie jestem. Smaku dodaje dymka i papryka.
Ale faktycznie omlet nie zachwyca jak dzisiejsze śniadanie (dwa poprzednie posty). Dlatego przyznaję 6 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz