piątek, 1 kwietnia 2011

Pudding chlebowy z czekoladą

W TVN Style są emitowane nowe odcinki Nigelli. Tym razem Nigella gotuje ze swojej ostatniej książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu". W jednym z pierwszych odcinków Nigella przyrządzała pudding chlebowy z czekoladą. Wyglądał bardzo apetycznie. To mnie zachęciło, żeby przetestować ten przepis. A poza tym to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

4-6 porcji
  • 250 g czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę o boku 3 cm
  • 100 g czekoladowych łezek albo kawałków czekolady
  • 3 jajka
  • 40 g jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki brązowego rumu
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 4 łyżeczki cukru demerara
okrągła forma żaroodporna o średnicy ok. 23 cm i głębokości 6 cm (pojemność ok. 1,5 l)

1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Wysmaruj masłem formę do zapiekania. Wrzuć kostki czerstwego chleba; jeśli chleb nie jest czerstwy, najpierw rozłóż kromki na metalowej kratce i poczekaj, aż się zeschną, dopiero potem pokrój je w kostkę i użyj w przepisie.
2. Dorzuć łezki lub kawałki czekolady, starając się rozsypać je równomiernie między kostkami chleba.
3. Zmieszaj trzepaczką jajka, cukier trzcinowy, rum, śmietanę kremówkę i mleko. Wylej to wszystko na chleb i przyciśnij kostki pieczywa, by nasiąkły płynem.
4. Odstaw na 20 minut, potem posyp cukrem demerara i od razu wstaw do piekarnika na 50 minut. Jeśli twój piekarnik piecze nierówno, obróć formę w połowie pieczenia.
5. Przed podaniem odstaw pudding, by lekko przestygł.


Pudding jest prosty w przygotowaniu. Jak dotąd nigdzie nie udało mi się kupić czekoladowych łezek i dlatego użyłam kawałki gorzkiej czekolady.
Nie zastosowałam w przepisie jednego składnika - rumu.
Pudding ma jedną podstawową wadę, a dla innych może być to zaletą.
Po pierwszej łyżce puddingu poczułam błogość i miałam ochotę na kolejną. Po drugiej wciąż nie czułam nasycenia, więc sięgnęłam szybko po następną. Po trzech łyżkach można stwierdzić, że ma się już dość...
Pudding jest smaczny do pewnego momentu. Potem jedzenie puddingu z każdą kolejną łyżką staje się męczące. Dlatego polecam przygotowywanie mniejszych porcji. Podane wyżej składniki są na 4-6 porcji. Ja zrobiłam pudding z podanych składników z przeznaczeniem dla dwóch osób. Ostatecznie nie daliśmy rady i kończyliśmy pudding jeszcze następnego dnia. Pudding jest smaczny, ale w stosunkowo niedużych porcjach.
Pudding otrzymuje 6 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

1 komentarz:

  1. Przed chwilą oglądałam odcinek, w którym właśnie ten deser robiła,ale nie zdążyłam zapisać składników. Ciesze sie ze znalazlam tu przepis. Zaraz biore sie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń