sobota, 16 kwietnia 2011

Chrupiące kotlety z kurczaka z sałatą jako dodatkiem

Zatęskniłam za czymś bardzo zwyczajnym. Bez anchois, bez oliwek, bez innych wyszukanych składników. Ten przepis spełnił w zupełności moje oczekiwania :).

4 porcje
  • 4 filety z piersi kurczaka obrane ze skóry
  • 1 kubek (284 ml) maślanki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 125 g świeżo utartej bułki
  • 1 łyżeczka soli selerowej lub 1/2 łyżeczki dla małych dzieci
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g sera Parmezan, utartego
  • olej do smażenia, np. arachidowy
  • 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1. Rozwiń spory kawałek przezroczystej folii kuchennej, po czym wyłóż na nią filety z piersi kurczaka. Przykryj ułożone wachlarzowato filety drugim kawałkiem folii i rozwałkuj je kuchennym wałkiem na cienkie, ale nadal całe kotlety. (Jeśli część pod spodem się trochę rozejdzie, nie przejmuj się).
2. W płytkiej misce roztrzep maślankę z sosem Worcestershire albo wlej oba płyny do mocnego woreczka foliowego i potrząśnij nim, by wymieszać składniki. Następnie umieść filety z kurczaka w tej misce albo w woreczki i odstaw mniej więcej na 30 minut - albo wstaw na noc do lodówki, jeżeli masz czas - żeby przesiąkły marynatą.
3. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C, jeżeli smażysz kotlety na małej patelni i chcesz je po usmażeniu trzymać w cieple. Wymieszaj bułkę tartą z solą selerową, pieprzem kajeńskim, tymiankiem i parmezanem w szerokim, płytkim naczyniu. Gdy kurczak już nasiąknie marynatą, wyjmij maślankowe kawałki i każdy z nich po kolei obtocz z obu stron w przyprawionej tartej bułce.
4. Ułóż kotlety na kratce do studzenia wypieków.
5. Na patelni rozgrzej olej - tylko tyle, by pokrył dno półcentymetrową warstwą.
6. Gdy olej będzie gorący, smaż większe kotlety około 3 minut z każdej strony, mniejsze zaś, te ze spodniej części, około 2 minut z obu stron. Po zdjęciu kotletów z patelni ułóż je na papierowym ręczniku kuchennym i - jeśli chcesz - trzymaj w cieple rozgrzanego piekarnika (na podkładce do pieczenia), jak zaznaczono powyżej, albo od razu podawaj. Niezależnie od sposobu serwowania podawaj chrupiące kotlety z kurczaka posypane siekaną natką pietruszki. Możesz także ułożyć na talerzu cząstki cytryny oraz sałatę wg przepisu poniżej.

Sałata jako dodatek
  • 2 łyżki oliwy extra virgine
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 spore pomidory, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
  • 1 paczka (180 g) szpinaku sałatkowego albo rukoli lub liści dowolnej sałaty
  • 50 g utartego parmezanu
1. Ubij w misce trzepaczką oliwę z octem i dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj pokrojone pomidory.
2. Tuż przed podaniem dodaj listki szpinaku oraz parmezan i dokładnie wymieszaj.


Kurczak jak to kurczak, kotlet jak kotlet, ale dzięki chrupiącej panierce smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego lekka i szybka sałatka. Aby mój mąż nie narzekał na brak dodatku skrobiowego, przygotowałam jeszcze cytrynowy kuskus z rukolą, również wg Nigelli, o czym będzie w następnym poście.
Kurczak z sałatką zasłużył na mocne 8 pkt. W kategorii dań tradycyjnych uplasowałabym go dość wysoko.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne kotleciki :)I ta chrupiąca panierka...- uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń