4 porcje
- 4 filety z piersi kurczaka obrane ze skóry
- 1 kubek (284 ml) maślanki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 125 g świeżo utartej bułki
- 1 łyżeczka soli selerowej lub 1/2 łyżeczki dla małych dzieci
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 50 g sera Parmezan, utartego
- olej do smażenia, np. arachidowy
- 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
2. W płytkiej misce roztrzep maślankę z sosem Worcestershire albo wlej oba płyny do mocnego woreczka foliowego i potrząśnij nim, by wymieszać składniki. Następnie umieść filety z kurczaka w tej misce albo w woreczki i odstaw mniej więcej na 30 minut - albo wstaw na noc do lodówki, jeżeli masz czas - żeby przesiąkły marynatą.
3. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C, jeżeli smażysz kotlety na małej patelni i chcesz je po usmażeniu trzymać w cieple. Wymieszaj bułkę tartą z solą selerową, pieprzem kajeńskim, tymiankiem i parmezanem w szerokim, płytkim naczyniu. Gdy kurczak już nasiąknie marynatą, wyjmij maślankowe kawałki i każdy z nich po kolei obtocz z obu stron w przyprawionej tartej bułce.
4. Ułóż kotlety na kratce do studzenia wypieków.
5. Na patelni rozgrzej olej - tylko tyle, by pokrył dno półcentymetrową warstwą.
6. Gdy olej będzie gorący, smaż większe kotlety około 3 minut z każdej strony, mniejsze zaś, te ze spodniej części, około 2 minut z obu stron. Po zdjęciu kotletów z patelni ułóż je na papierowym ręczniku kuchennym i - jeśli chcesz - trzymaj w cieple rozgrzanego piekarnika (na podkładce do pieczenia), jak zaznaczono powyżej, albo od razu podawaj. Niezależnie od sposobu serwowania podawaj chrupiące kotlety z kurczaka posypane siekaną natką pietruszki. Możesz także ułożyć na talerzu cząstki cytryny oraz sałatę wg przepisu poniżej.
Sałata jako dodatek
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 spore pomidory, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
- 1 paczka (180 g) szpinaku sałatkowego albo rukoli lub liści dowolnej sałaty
- 50 g utartego parmezanu
2. Tuż przed podaniem dodaj listki szpinaku oraz parmezan i dokładnie wymieszaj.
Kurczak jak to kurczak, kotlet jak kotlet, ale dzięki chrupiącej panierce smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego lekka i szybka sałatka. Aby mój mąż nie narzekał na brak dodatku skrobiowego, przygotowałam jeszcze cytrynowy kuskus z rukolą, również wg Nigelli, o czym będzie w następnym poście.
Kurczak z sałatką zasłużył na mocne 8 pkt. W kategorii dań tradycyjnych uplasowałabym go dość wysoko.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Bardzo apetyczne kotleciki :)I ta chrupiąca panierka...- uwielbiam!
OdpowiedzUsuń