6-8 porcji
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1/2-1 świeżej czerwonej papryczki chili, do smaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe, najlepiej ekologiczne
- 300 g czerwonej soczewicy
- 200 g szpinaku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 200 g jogurtu naturalnego
Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Pokrój selera w plasterki. Obierz i posiekaj grubo cebule. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Pokrój kalafiora na 1,5-cm plastry. Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki i wymieszaj całość drewniana łyżką. Gotuj ok. 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor. W W tym czasie obierz i pokrój imbir w cienkie plasterki. Oczyść z nasion papryczkę chili i pokrój w plasterki. Usuń ogonki z pomidorków koktajlowych i pokrój warzywa na pół. Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszaj, aż kostki bulionowe się rozpuszczą, a następnie dodaj do warzyw w rondlu wraz z soczewicą, imbirem, papryczką chili i pomidorami. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut albo do momentu, kiedy soczewica będzie miękka. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 30 sekund.
Podawanie
Wlej zupę do miseczek. Wspaniale smakuje z kleksem jogurtu naturalnego na wierzchu.
Początek przepisu jest dokładnie taki sam jak przy dwóch poprzednich zupach. Bazę stanowi marchewka, seler naciowy, cebula i czosnek na oliwie. Resztę składników, które decydują głównie o smaku i wyglądzie zupy, określa tytuł. Podobnie jak przy poprzednich dwóch zupach.
Tej zupy nie należy miksować. Widać zatem, co się je ;).
Zupa ładnie wygląda i ma delikatny smak. W sam raz na spokojne rodzinne sobotnie popołudnie.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".
Bardzo ciekawy przepis, zupę ugotuję w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html
OdpowiedzUsuńnad ogniskiem gotowanie bawi jeszcze bardziej ;)