sobota, 16 kwietnia 2011

Zupa z soczewicy i szpinaku

Trzecia zupa z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Całkiem smaczna.

6-8 porcji
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1/2-1 świeżej czerwonej papryczki chili, do smaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe, najlepiej ekologiczne
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 200 g szpinaku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g jogurtu naturalnego
Gotowanie
Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Pokrój selera w plasterki. Obierz i posiekaj grubo cebule. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Pokrój kalafiora na 1,5-cm plastry. Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki i wymieszaj całość drewniana łyżką. Gotuj ok. 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor. W W tym czasie obierz i pokrój imbir w cienkie plasterki. Oczyść z nasion papryczkę chili i pokrój w plasterki. Usuń ogonki z pomidorków koktajlowych i pokrój warzywa na pół. Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszaj, aż kostki bulionowe się rozpuszczą, a następnie dodaj do warzyw w rondlu wraz z soczewicą, imbirem, papryczką chili i pomidorami. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut albo do momentu, kiedy soczewica będzie miękka. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 30 sekund.

Podawanie
Wlej zupę do miseczek. Wspaniale smakuje z kleksem jogurtu naturalnego na wierzchu.


Początek przepisu jest dokładnie taki sam jak przy dwóch poprzednich zupach. Bazę stanowi marchewka, seler naciowy, cebula i czosnek na oliwie. Resztę składników, które decydują głównie o smaku i wyglądzie zupy, określa tytuł. Podobnie jak przy poprzednich dwóch zupach.
Tej zupy nie należy miksować. Widać zatem, co się je ;).
Zupa ładnie wygląda i ma delikatny smak. W sam raz na spokojne rodzinne sobotnie popołudnie.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis, zupę ugotuję w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html
    nad ogniskiem gotowanie bawi jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń