poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Krewetki i awokado z tradycyjnym sosem marie rose (12 minut)

W ostatnim czasie testuję prawie wyłącznie przepisy Nigelli... Cóż nie tylko książka, ale ostatnio również program w TVN Style "Kuchnia Nigelli" dodatkowo mnie zachęca do gotowania.
Jednak, żeby zupełnie nie popaść w testowanie przepisów jednego autora, postanowiłam sprawdzić w tygodniu coś szybkiego według Jamiego Olivera z książki "Każdy może gotować" Wybrałam krewetki, które od dawna czekały w zamrażalniku na swój moment.

2 porcje
  • 1 lub 2 dojrzałe awokado
  • 1 lub 2 małe opakowania rzeżuchy
  • mąka zwykła
  • 220 g krewetek królewskich, obranych i gotowych do spożycia
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubata łyżeczka mielonej papryki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sos Marie Rose
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 deserowa łyżeczka keczupu
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 łyżeczka whisky
  • 1 cytryna
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Ostrożnie natnij awokado aż do pestek, po czym przeciągnij nożem wokół niej, aby przepołowić owoc. Delikatnie przekręć połówki w przeciwnych kierunkach, a następnie je odciągnij. Ostrożnie usuń pestkę, po czym obierz awokado i wyrzuć skórkę. Zetnij rzeżuchę. Do miski wsyp jedną lub dwie garście mąki. Wsyp krewetki i wymieszaj, aby dokładnie pokryły się mąką. Aby przygotować sos, do innej miski przełóż majonez, keczup, odrobinę sosu worcester i whisky. Przekrój na pół cytrynę i do tej samej miski wyciśnij sok z jednej połówki. Drugą część cytryny pokrój w cząstki do podania. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jeszcze nieco soli, pieprzu i soku z cytryny.

Weź dużą patelnię i postaw na dużym ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlej sporo oliwy. Zgnieć główkę czosnku, podziel ją na pojedyncze ząbki i wrzuć je na patelnię, a zaraz po tym dodaj obtoczone w mące krewetki. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki pokryły się gorącą oliwą. Policz do 10 i wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz mieloną paprykę do smaku i dla koloru. Mieszaj krewetki, pilnując, aby na patelni tworzyły one jedną warstwę i równomiernie się smażyły przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące i złociste.

Na talerzach połóż połówki awokado. Nałóż na nie rzeżuchę, a obok nich połóż krewetki. Polej awokado kilkoma łyżkami sosu Marie Rose. Na koniec skrop całość oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posyp mieloną papryką. Podawaj z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.


Chociaż całkiem długi opis przygotowania, to jednak całość nie trwa długo. Pewnie w okolicach 12 minut, zgodnie z przepisem zatem ;).
Rzeżuchę miałam własną. Zasiałam ją kilkanaście dni temu, aby wyrosła pięknie na Święta.
Nie sądziłam, że można ją podawać razem ze smażonymi krewetkami. Dla mnie to zupełnie nowe połączenie. Wyrazisty smak, a momentami ostry smak rzeżucha świetnie pasuje również do nie co mało wyraźnego smaku awokado.
Ze względu na prostotę, szybkość przygotowania, a jednocześnie elegancję to danie nadaje się również na przyjęcie. Ostatecznie przyznaję 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".

1 komentarz:

  1. Skorzystałam z tego przepisu, bardzo fajne danie :) Trochę zmodyfikowałam przepis i wyszło mi tak http://mirabelkowy.blogspot.com/2012/01/krewetki-i-awokado-z-sosem-marie-rose.html :)
    Pozdrawiam i dziękuję za zamieszczenie tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń