6-8 porcji
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 800 g kalafiora
- oliwa
- 200 g sera cheddar
- 2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe, najlepiej ekologiczne
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa
Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Pokrój selera w plasterki. Obierz i posiekaj grubo cebule. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Pokrój kalafiora na 1,5-cm plastry. Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki i wymieszaj całość drewniana łyżką. Gotuj ok. 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor. Zetrzyj ser do miski o odłóż na później. Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszaj, aż kostki bulionowe się rozpuszczą, a następnie wlej do warzyw w rondlu. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem.
Podawanie
Zdejmij rondel z ognia. Przypraw potrawę solą i pieprzem, a następnie dodaj ser i musztardę. Zmiksuj zupę, aby uzyskała jedwabiście gładką konsystencję. Przelej zupę do miseczek, a na wierzch, jeśli chcesz, zetrzyj gałkę muszkatołową.
Tę zupę przygotowuje się stosunkowo łatwo i szybko. Jedyny minus, że nie wygląda zbyt zachęcająco, ale w smaku jest naprawdę dobra. 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz