sobota, 9 kwietnia 2011

Zupa z kalafiora i sera

Kolejna zupa z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Niezła, choć zupa z zielonego groszku z miętą bardziej mi smakowała.

6-8 porcji
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g kalafiora
  • oliwa
  • 200 g sera cheddar
  • 2 drobiowe lub warzywne kostki bulionowe, najlepiej ekologiczne
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa
Gotowanie
Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Pokrój selera w plasterki. Obierz i posiekaj grubo cebule. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Pokrój kalafiora na 1,5-cm plastry. Postaw duży rondel na średnim ogniu i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki i wymieszaj całość drewniana łyżką. Gotuj ok. 10 minut pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu, a cebula uzyska delikatnie złocisty kolor. Zetrzyj ser do miski o odłóż na później. Wrzuć kostki bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej wody z czajnika. Mieszaj, aż kostki bulionowe się rozpuszczą, a następnie wlej do warzyw w rondlu. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 minut pod przykryciem.

Podawanie
Zdejmij rondel z ognia. Przypraw potrawę solą i pieprzem, a następnie dodaj ser i musztardę. Zmiksuj zupę, aby uzyskała jedwabiście gładką konsystencję. Przelej zupę do miseczek, a na wierzch, jeśli chcesz, zetrzyj gałkę muszkatołową.


Tę zupę przygotowuje się stosunkowo łatwo i szybko. Jedyny minus, że nie wygląda zbyt zachęcająco, ale w smaku jest naprawdę dobra. 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz