sobota, 2 kwietnia 2011

Cytrynowy łosoś z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi

To danie należy do łatwych i ekspresowych. Jedyną wadą jest brudzenie wielu naczyń podczas przygotowywania. Ale i to można jakoś przeżyć, a zwłaszcza biorąc pod uwagę moment, kiedy skosztujemy danie. Od razu zapominamy o brudnych naczyniach ;).

4 porcje
  • 200 g kuskusu
  • 3 łyżki soli morskiej w płatkach albo 1 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej (ok. 4 łyżek)
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy czosnkowej i dodatkowo 1 łyżeczka
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 filety z łososia
  • 4 łyżki świeżych, posiekanych listków kolendry
1. Wsyp kuskus do żaroodpornej miski, dodaj 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (albo łyżeczkę miałkiej soli), 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i cały utarty imbir. Wymieszaj wszystko i zalej wrzątkiem. Przykryj miskę plastikową folią albo talerzem i odstaw na bok.
2. Do innej miski wrzuć drobno posiekaną cebulę.
3. Teraz weź szerokie, płaskie naczynie, na tyle duże, by później zmieścił się w nim łosoś, i zetrzyj do niego skórkę z cytryny.
4. Wróć do miski z cebulą i wciśnij do niej sok z cytryny.
5. Do naczynia ze skórką z cytryny dodaj pozostałą sól oraz paprykę i wlej łyżkę oliwy czosnkowej.
6. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wrzuć do jeszcze jednej miski, zalej je dodatkową łyżeczką oliwy czosnkowej, wymieszaj delikatnie, po czym odstaw na bok.
7. Rozgrzej dużą patelnię. Zanim będzie gorąca, obtocz filety z łososia w misce ze skórką cytrynową, papryką, oliwą i solą.
8. Ułóż filety na gorącej patelni i smaż 2-3 minuty z każdej strony, zależnie od ich grubości: muszą być w środku soczyste i zachować koralową barwę, więc sprawdzaj je podczas smażenia.
9. W tym czasie odkryj kuskus, który powinien wchłonąć całą wodę, i roztrzep go widelcem. Wrzuć do niego pomidorki praz cebulę z sokiem z cytryny, po czym całość wymieszaj widelcem.
10. Dodaj prawie całą posiekaną kolendrę i wmieszaj ją starannie w kuskus, a na koniec spróbuj, czy nie trzeba go dosolić.
11. Nałóż porcję kuskusu na każdy talerz i obok ułóż filet z łososia, posyp resztą kolendry przed podaniem.


Wydaje mi się, że to danie zyskuje głównie dzięki ciekawie przygotowanemu kuskusowi. Choć sam kuskus nie jest jakoś szczególnie smaczny, to w połączeniu z czerwoną cebulą, kolendrą i pomidorkami koktajlowymi staje się po prostu pyszny.
Mój mąż, podobnie jak ja, ocenił całe danie na 9 pkt ze wskazaniem na 9,5 pkt :).


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz