4 porcje
- 200 g kuskusu
- 3 łyżki soli morskiej w płatkach albo 1 1/2 łyżeczki miałkiej soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka utartego świeżego imbiru
- 250 ml wrzącej wody
- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej (ok. 4 łyżek)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy czosnkowej i dodatkowo 1 łyżeczka
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 4 filety z łososia
- 4 łyżki świeżych, posiekanych listków kolendry
2. Do innej miski wrzuć drobno posiekaną cebulę.
3. Teraz weź szerokie, płaskie naczynie, na tyle duże, by później zmieścił się w nim łosoś, i zetrzyj do niego skórkę z cytryny.
4. Wróć do miski z cebulą i wciśnij do niej sok z cytryny.
5. Do naczynia ze skórką z cytryny dodaj pozostałą sól oraz paprykę i wlej łyżkę oliwy czosnkowej.
6. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wrzuć do jeszcze jednej miski, zalej je dodatkową łyżeczką oliwy czosnkowej, wymieszaj delikatnie, po czym odstaw na bok.
7. Rozgrzej dużą patelnię. Zanim będzie gorąca, obtocz filety z łososia w misce ze skórką cytrynową, papryką, oliwą i solą.
8. Ułóż filety na gorącej patelni i smaż 2-3 minuty z każdej strony, zależnie od ich grubości: muszą być w środku soczyste i zachować koralową barwę, więc sprawdzaj je podczas smażenia.
9. W tym czasie odkryj kuskus, który powinien wchłonąć całą wodę, i roztrzep go widelcem. Wrzuć do niego pomidorki praz cebulę z sokiem z cytryny, po czym całość wymieszaj widelcem.
10. Dodaj prawie całą posiekaną kolendrę i wmieszaj ją starannie w kuskus, a na koniec spróbuj, czy nie trzeba go dosolić.
11. Nałóż porcję kuskusu na każdy talerz i obok ułóż filet z łososia, posyp resztą kolendry przed podaniem.
Wydaje mi się, że to danie zyskuje głównie dzięki ciekawie przygotowanemu kuskusowi. Choć sam kuskus nie jest jakoś szczególnie smaczny, to w połączeniu z czerwoną cebulą, kolendrą i pomidorkami koktajlowymi staje się po prostu pyszny.
Mój mąż, podobnie jak ja, ocenił całe danie na 9 pkt ze wskazaniem na 9,5 pkt :).
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz