4-8 porcji
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 czerwona cebula, obrana i posiekana
- 2 czerwone papryki, bez ogonków, oczyszczone z pestek i pokrojone na kwadraciki (o boku ok. 4 cm)
- 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 łyżeczka sproszkowanej chińskiej przyprawy "5 smaków"
- 300 g kiełków fasoli
- 150 g pokrojonego w plastry kasztana wodnego (wg uznania)
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 250 ml soku ananasowego
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki octu ryżowego (lub tyle, żeby osiągnąć właściwy kwaskowaty smak)
- sól i pieprz do smaku
2. Wyfiletowane udka pokrój na 4 części i dodaj do cebuli z papryką razem z przyprawą "5 smaków". Smaż, często mieszając, przez dalsze 5 minut.
3. Połącz w dzbanku, ubijając trzepaczką, wszystkie składniki sosu (próbując, czy udało się wyważyć słodki i kwaśny smak) i wlej na patelnię z kurczakiem i pozostałymi składnikami, po czym zagotuj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż mięso będzie całkiem ugotowane.
4. Dodaj kiełki fasoli oraz kasztan wodny (wg uznania), sprawdź, czy potrawa jest właściwie doprawiona, i ponownie zagotuj. Gdy będziesz mieć pewność, że wszystko się zagotowało, podawaj z ryżem.
W tym daniu nie ma nic skomplikowanego. Szybko i łatwo się je przygotowuje.
Przez moment szukałam nawet kasztana wodnego, ale zdecydowanie to jest jeszcze w Polsce znany produkt. Dlatego obeszło się bez kasztana, a i tak było pysznie. Polecam! 9 pkt!
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz