wtorek, 19 kwietnia 2011

Przemiana sałatki z ogórków

Dziś znalazłam w lodówce 2 zielone ogórki, które powoli zaczynały robić się niebezpiecznie miękkie. Za parę dni pewnie nadawałyby się już tylko do wyrzucenia. Na szczęście znalazłam przepis na sałatkę, w której podstawą są ogórki :).

4-6 porcji

1. Obierz 2 ogórki, odetnij końcówki i przetnij warzywa wzdłuż. Delikatnie wybierz łyżeczką nasiona i je wyrzuć. Posiekaj ogórka na spore kawałki o nieregularnym kształcie i wrzuć do miski. Przypraw sporą szczyptą soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wlej 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz 2 łyżki soku z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj. Zerwij z paru łodyżek listki świeżej mięty i grubo je posiekaj. Dodaj do sałatki, po czym wymieszaj całość. Podawaj natychmiast w takiej formie albo wykonaj następne czynności...
2. Dodaj do sałatki dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się jogurtem; podawaj skropione odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
3. Rozłóż garść czarnych oliwek na czystek powierzchni i naciśnij dłonią, aby usunąć pestki. Wyrzuć pestki, a oliwki wrzuć do sałatki. Całość dobrze wymieszaj.
4. Przekrój na pół 1 świeżą czerwoną papryczkę chili, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Posyp nią sałatkę, po czym podawaj całość skropioną odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.


Spróbowałam każdej sałatki tj. w poszczególnych odsłonach. Niezła była pierwsza i ostatnia, choć do ideału daleko. 7 pkt.

Poniżej kolejne odsłony sałatki, zaczynając od ogórka z oliwą i miętą, następnie z dodatkiem jogurtu oliwek, a końcu chili.




Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz