2 porcje
- 2 słodkie ziemniaki (umyte i osuszone, ale nie obrane), pokrojone na ćwiartki
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 200 g czubków szparagów
- 6 ząbków czosnku w łupinach
- kilka gałązek świeżego tymianku albo 1 łyżeczka suszonego
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- sól morska w płatkach, do smaku
- sałata (wg uznania)
- sos chili (wg uznania)
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i ustaw na blacie naczynie, w którym zapieczesz wszystkie składniki.
2. Rozłóż kawałki słodkich ziemniaków, dorzuć większość boczku, a potem szparagi, ząbki czosnku i na koniec resztę boczku.
3. Posyp wszystko tymiankiem, zalej olejem i piecz przez 30 minut, po czym odwróć ziemniaki i piecz kolejne 30 minut.
4. Odstaw, żeby wszystko trochę przestygło, podziel zawartość blachy między dwa talerze, rozrzuć tu i tam (albo nie, jeśli wolisz) liście sałaty, posyp wszystko odrobiną soli albo skrop sosem chili.
Danie wygląda naprawdę ładnie. Wyrazista pomarańcz słodkich ziemniaków w zestawieniu z głęboką zielenią szparagów wygląda bardzo apetycznie i optymistycznie.
Szkoda tylko, że i szparagi i słodkie ziemniaki są u nas dość drogie. Duży pęczek zielonych szparagów kosztował 10 zł, a kg słodkich ziemniaków 11 zł. No cóż, czasami trzeba sobie pozwolić na odrobinę czegoś z wyższej półki ;).
9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz