sobota, 30 kwietnia 2011

Omlety: z boczkiem, pomidorami i bazylią oraz z grzybami

Zapasy jajek po Świętach są u mnie jeszcze całkiem spore. Omlety są idealnym przepisem na zużycie moich poświątecznych zapasów.

Omlet z boczkiem

Wbij 2-3 jajka, a następnie dodaje szczyptę soli i pieprzu. Rozbełtaj dobrze widelcem. Pokrój drobno dwa plasterki wędzonego boczku, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej, i usmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Kiedy boczek nabierze brązowego odcienia i będzie chrupiący zmniejsz ogień do średniego i wlej jajka. Przechylając patelnię, rozprowadź na niej jajka. Kiedy omlet zacznie się ścinać i tężeć, ale jego wierzch w niektórych miejscach będzie nadal surowy, posyp go cheddarem. Za pomocą łopatki oderwij brzegi omletu od patelni, a następnie złóż go na pół. Kiedy spód zacznie się robić złotobrązowy, zdejmij patelnię z ognia i zsuń omlet na talerz.


Omlet z pomidorami i bazylią

Wbij 2-3 jajka,
a następnie dodaje szczyptę soli i pieprzu. Rozbełtaj dobrze widelcem. Zerwij listki z 2-3 gałązek świeżej bazylii i porwij je grubo. Przekrój na pół garść pomidorków koktajlowych, wrzuć na gorącą patelnię z kawałkami masła, skrop oliwą, a następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż i przewracaj około minuty, a następnie zmniejsz ogień do średniego i posyp pomidorki listkami bazylii. Wlej jajka i przechylając patelnię, rozprowadź je na niej. Kiedy omlet zacznie się ścinać i tężeć, ale jego wierzch w niektórych miejscach będzie nadal surowy, posyp go cheddarem. Za pomocą łopatki oderwij brzegi omletu od patelni, a następnie złóż go na pół. Kiedy spód zacznie się robić złotobrązowy, zdejmij patelnię z ognia i zsuń omlet na talerz.

Omlet z grzybami

Wbij 2-3 jajka, a następnie dodaje szczyptę soli i pieprzu. Rozbełtaj dobrze widelcem. Pokrój w ćwiartki lub grubo posiekaj 2-3 grzyby, np. pieczarki, wrzuć na patelnię z małym kawałkiem masła, skrop oliwą, a następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż i przewracaj, aż będą złociste, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Wlej jajka i przechylając patelnię, rozprowadź je na niej. Kiedy omlet zacznie się ścinać i tężeć, ale jego wierzch w niektórych miejscach będzie nadal surowy, posyp go cheddarem. Za pomocą łopatki oderwij brzegi omletu od patelni, a następnie złóż go na pół. Kiedy spód zacznie się robić złotobrązowy, zdejmij patelnię z ognia i zsuń omlet na talerz


Każdy omlet był pyszny, zwłaszcza ten z pieczarkami i boczkiem.
Moje omlety miały delikatną strukturę, w szczególności z pomidorkami i dlatego miałam problem, żeby przenieść cały nierozerwany omlet na talerz. Ale kto by się tym przejmował. Najważniejszy jest przecież smak ;)
8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz