sobota, 16 kwietnia 2011

Cytrynowy kuskus z rukolą

A oto pyszny dodatek skrobiowy, który podałam z chrupiącym kurczakiem z poprzedniego posta.

4-6 porcji
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (z koncentratu kostek lub granulek), najlepiej ekologicznego
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • 500 g kuskusu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 100 g liści rukoli
  • sól i pieprz do smaku
1. Przyrządź bulion, używając wrzątku.
2. Na średniej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kuskus i podsmażaj, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty.
3. Wlej gorący bulion i ciągle mieszając, gotuj na najmniejszym ogniu, dopóki kuskus nie wchłonie całego płynu, co potrwa około 5 minut.
4. Zgaś ogień, ale patelnię zostaw na kuchence i przykryj ją szczelnie pokrywką. Odczekaj następne 10 minut (jeżeli gotujesz na gazie, możesz ustawić najmniejszy płomień i podłożyć pod patelnię, dziurkowaną płytę chroniącą przez przypaleniem, jeśli ją masz),
5. Roztrzep kaszkę widelcem i przełóż ją do dużej miski. Ponownie roztrzep widelcem, żeby zlikwidować wszystkie grudki. Posyp skórką startą z cytryny i wlej sok, dodaj pokrojoną dymkę, sól i pieprz do smaku, zanim dołożysz listki rukoli i starannie, ale ostrożnie wszystko wymieszaj.


Lubię wyrazisty smak rukoli i uwielbiam cytrynowy kuskus. Już drugi raz się nim zachwycam. Całkiem niedawno testowałam cytrynowy kuskus z pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą (również wg Nigelli). Wydawało mi się wtedy, że już smaczniejszego kuskusu nie da się chyba przygotować. A jednak...ten cytrynowy kuskus z rukolą smakuje nie co inaczej i jest równie pyszny.
Coraz bardziej przekonuję się do kuskusu. Jest bardzo smaczną odmianą po tradycyjnych ziemniakach czy ryżu.
9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz