piątek, 13 maja 2011

Kokosowe pulpeciki z mięsa kraba

 Piątkowy wieczór, początek weekendu. Trzeba było to dobrze zacząć. Na początek kokosowe pulpeciki krabowe. Jak się okazało, bardzo dobrze wybrałam :).

14 pulpecików
  • 200 g białego mięsa kraba
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posiekanej chili jalapeno (odsączonej ze słoika)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki octu ryżowego plus trochę do skropienia
  • olej do smażenia
1. Włóż mięso kraba do miski i sprawdź, czy nie zabłąkały się w nim kawałki pancerza, które trzeba usunąć, a następnie wymieszaj mięso kraba z mąką i wiórkami kokosowymi.
2. Dodaj jalapeno, kolendrę oraz 2 łyżeczki octu ryżowego i starannie wymieszaj, ugniatając masę, żeby utworzyła zwartą warstwę na dnie miski.
3. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę, żeby masa stężała.
4. Rozgrzej na patelni tyle oleju, żeby przykrywał dno płytką warstwą.
5. Wyjmij z lodówki krabową mieszaninę i nabieraj łyżką - używając zaokrąglonej łyżki 15-milimetrowej - ugniatając porcyjki masy i zsuwając do gorącego oleju.
6. Naraz uda się usmażyć tylko 4 albo 5 sztuk, bez względu na rozmiar patelni, bo pierwszy pulpecik trzeba będzie obrócić akurat w momencie, kiedy wrzucisz czwarty albo piąty. Pamiętaj, że mięso kraba jest już ugotowane, więc wystarczy smażyć, aż pulpeciki będą chrupiące i złociste na wierzchu, a ciepłe w środku. Po minucie z każdej strony powinno wystarczyć.
7. Przekładaj pulpeciki na kilka warstw papierowego ręcznika (rozłóż je na desce, blasze do pieczenia albo talerzu), żeby je osuszyć po usmażeniu. Żeby krabowe pulpeciki nie wystygły, ostrożnie przełóż je na metalową kratkę ustawioną na blasze do pieczenia i trzymaj je w piekarniku rozgrzanym do 125 st. C nie dłużej niż 20 minut.
8. Przy jedzeniu skrapiaj pulpeciki odrobiną octu ryżowego.


Kupując paluszki krabowe, nie musiałam szukać resztek pancerza, za to trochę zdjęłam czerwoną zewnętrzną warstwę, a następnie ugniatałam cienkie krabowe paseczki, by zaczęły przypominać zbitą masę. Zgodnie z przepisem dodałam mąkę, wiórki kokosowe, pokrojoną jalapeno, ocet ryżowy oraz trochę wody, w przeciwnym razie masa nie skleiła by się.
Moich pulpecików było 9. Były grubiutkie i bardzo smaczne.
Mój mąż już po pierwszym gryzie ocenił je na 10 pkt. Ja ostatecznie przyznaję 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

2 komentarze:

  1. wspaniale się prezentują i akurat uwielbiam craba i kokos. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pieknie tylko... paluszki krabowe nie sa zrobione z miesa kraba. :)

    OdpowiedzUsuń