niedziela, 8 maja 2011

Kurczak w estragonie

I znowu trafiłam, tj. zaplanowałam na obiad danie, które Nigella przygotowała w dzisiejszym programie w TVN Style. Lubię takie przypadki :).

2 porcje
  • 2 łyżeczki oliwy czosnkowej
  • 2 grube dymki lub 4 cienkie, pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2 filety z piersi kurczaka, bez skóry i kości
  • 80 ml wermutu lub białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub 1/4 łyżeczki miałkiej soli
  • 60 ml gęstej, tłustej śmietany
  • świeży biały pieprz, do zmielenia
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu oraz dodatkowo szczypta do posypania
1. Na patelni lub w rondlu, do którego zmieści się kurczak, rozgrzej oliwę czosnkową. Wrzuć dymkę, zamieszaj, po czym posyp suszonym estragonem, ponownie zamieszaj i podsmażaj przez minutę, mieszając od czasu do czasu.
2. Włóż na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smaż przez 5 minut. Jeśli dymka zacznie się przypalać, zeskrob ją z patelni i ułóż na kawałkach mięsa.
3. Przewróć kurczaka na drugą stronę i wlej na patelnię wermut (albo białe wino). Zaczekaj, aż wermut zacznie wrzeć, i wsyp sól. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Sprawdź, czy mięso jest dogotowane, odkrawając kawałek z najgrubszej jego części. Jeżeli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotuj jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdź mięso.
4. Przełóż kurczaka na ogrzane talerze. Doprowadź pozostały na patelni płyn do wrzenia, wlej śmietanę i starannie wymieszaj, następnie wsyp świeży estragon, zamieszaj ponowni i posyp świeżo zmielonym białym pieprzem.
5. Polej tym sosem piersi kurczaka i posyp je resztką estragonu przed podaniem.

Kurczak był dość miękki, ale trochę dłużej dusiłam go w wermucie niż zaleca Nigella. Sos śmietankowo-estragonowy był delikatny i aromatyczny. Danie podałam ze szparagami. Nigella proponuje w książce zieloną fasolkę szparagową i główki szparagów oraz młode ziemniaki albo ryż basamati z kawałkiem masła. To drugie natchnęło mnie do przygotowania risotto szafranowego. Skoro mam już ugotować ryż basamati, który idealnie nadaje się do risotto, to wybrałam jeden z przepisów Nigelli na risotto. O szafranowym risotto będzie w następnym poście.
Tymczasem kurczak otrzymuje 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz