12 mufinek
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g miałkiego cukru
- 125 ml oleju roślinnego albo innego bezwonnego oleju
- 125 ml maślanki albo płynnego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g borówek amerykańskich
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż wgłębienia papilotkami.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
3. Do dzbanka albo miski z podziałką wlej olej i maślankę (jogurt) i wmieszaj jajko trzepaczką albo widelcem.
4. Wlej płynne składniki do miski z sypkimi - pamiętając, że grudki w cieście na miufinki są pożądane - i wmieszaj połowę borówek do gęstego złocistego ciasta.
5. Rozłóż ciasto do foremek (powinno je wypełnić w dwóch trzecich) i ozdób mufinki resztą borówek; mniej więcej po 3 na każdą.
6. Piecz mufinki przez 15-20 minut, aż zaostrzony patyczek wbity w ciasto będzie czysty po wyjęciu (oczywiście będzie poplamiony, jeśli trafisz na borówkę). Zostaw mufinki w foremce na metalowej kratce przez 5 minut, a następnie przełóż na kratkę same mufinki w papilotkach, żeby jeszcze przestygły (ale nie za bardzo) przed podaniem.
To już chyba czwarty a może i piąty przepis na mufinki wg Nigelli. Więc trudno ich nie porównywać do poprzednich.
Te kukurydziane z borówkami są niezłe, choć lekko suche. Borówki nie są zbyt soczystymi owocami, stąd ich obecność nie wpływa istotnie na wilgotność mufinek. Trzeba przyznać za to, że mufinki bardzo ładnie wyglądają. Przyznaję 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
nie robiłam nigdy muffinek z dodatkiem mąki kukurydzianej. z borówkami wyglądają bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuń