niedziela, 8 maja 2011

Risotto szafranowe

Risotto szafranowe podałam do kurczaka z estragonem. Ależ to była uczta. Zrezygnowałam wyjątkowo z przygotowania zaplanowanego deseru.

2 porcje
  • 1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego (gotowanego albo z koncentratu lub kostki), najlepiej ekologicznego
  • ok. 1 łyżeczki szafranu
  • 50 g masła plus 1 łyżka (15 g)
  • 1 łyżka zwykłej oliwy
  • 50 g drobno posiekanej szalotki albo 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 250 g ryżu do risotta
  • 125 ml wytrawnego białego wina Marsala
  • 4 łyżki (ok. 25 g) tartego parmezanu plus trochę do podania
  • sól i pieprz do smaku
1. Zagrzej bulion w garnku, dodaj do niego szafran i postaw na małym ogniu, żeby pozostał gorący.
2. Roztop na średnim ogniu 50 g masła z łyżką oliwy w szerokim, płytkim rondlu o grubym dnie, dodaj posiekaną szalotkę (albo cebulę) i smaż przez 2 minuty, często mieszając drewnianą łyżką, aż zmięknie.
3. Dodaj ryż i mieszaj mniej więcej minutę, a następnie zwiększ płomień i wlej marsalę - która od razu intensywnie się zagotuje - mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty.
4. Zacznij dolewać gorący, złocisty szafranowy bulion po 1 chochli, cierpliwie mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty, zanim w ogóle pomyślisz o dolaniu następnej chochli bulionu.
5. Mieszaj i dolewaj na przemian, aż ryż się ugotuje i będzie przy gryzieniu leciutko twardawy - to potrwa jakieś 18 minut, może trochę krócej - do tego czasu prawdopodobnie zużyjesz cały bulion. Jeśli jednak ryż będzie odpowiednio ugotowany, zanim dolejesz cały bulion, nie wykorzystuj go do końca.
6. Zdejmij risotto z ognia, stale mieszając, dodaj resztę masła oraz parmezan i dopraw je do smaku. Podawaj od razu, nakładając tę miękką, niweczącą smutki papkę do ogrzanych płytkich misek albo głębokich talerzy, postawiwszy na stole trochę tartego parmezanu.


Trzeba mieć trochę czasu i cierpliwości, żeby przygotować risotto. Doglądanie i mieszanie ryżu może być zarówno relaksujące jak i męczące. Na szczęście dla mnie to było relaksujące zajęcie. Podobało mi się przyglądanie, jak biały twardy ryż przemienia się miękkie złociste risotto.
Wino Marsala wcale nie jest koniecznością. Nigella sama sugeruje, że można je zastąpić wytrawnym białym winem lub wermutem. Ja wybrałam to ostatnie.
W smaku risotto jest lekko słodkie. Pasowało do kurczaka z estragonem, natomiast chyba nie dałabym rady zjeść całego talerza risotto jako danie główne.
Szafranowe risotto oceniam na 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz