2 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 miękkie kukurydziane tortille
- 1 pomidor, obrany i pokrojony
- 1 dymka, posiekana
- 1 mały strąk zielonej papryki chili, bez pestek i posiekany
- 4 jajka, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo szczypta zwykłej soli
1. Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie. Zwiń tortille w rulonik, potnij je nożyczkami na paski i wrzuć prosto na rozgrzany olej.
2. Podsmażaj paseczki tortilli przez kilka minut, aż będą chrupkie i złociste, a następnie przełóż do miski.
3. Włóż na patelnię pokrojony pomidor, posiekaną dymkę oraz chili, i smaż wszystko mniej więcej przez minutę, mieszając drewnianą łyżką.
4. Dodaj podsmażone tortille, jajka i sól. Mieszaj drewnianą łyżką.
5. Kiedy jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z ognia i mieszaj, aż będą takie, jak lubisz najbardziej.
Jajecznica smakuje nieźle. To, co ją odróżnia od zwykłej jajecznicy, to chrupkie paski tortilli. Pomysł ciekawy, ale jednak wolę bardziej tradycyjną wersję, z pieczarkami i np. szynką.
Meksykańską wersję oceniam na 8 pkt.
Lubie takie jajecznice "na bogato" :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuń