wtorek, 17 maja 2011

Letnia sałatka z ciecierzycy

Taka lekka sałatka w środku tygodnia na kolację to wymarzone danie w ciepły wieczór.

Na 4 porcje:
  • 1 mała czerwona cebula, obrana
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chili z usuniętymi nasionami
  • 2 garście dojrzałych czerwonych lub żółtych pomidorów
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 słoiczek lub puszka ciecierzycy (410 g), osączonej lub ok. 4 dużych garści ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
  • garść świeżej mięty, posiekanej
  • garść świeżej bazylii, porwanej na małe kawałeczki
  • 200 g sera feta
Najpierw drobno posiekaj czerwoną cebulę. Jak już to zrobisz, pokrój chili na małe kawałeczki, a następnie potnij pomidory na cząstki i wymieszaj z cebulą i chili. Wszystko to, razem z sokami, przełóż do salaterki i przypraw sokiem z 1 1/2 cytryny i dobrą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (weź jej mniej więcej trzy razy tyle, ile soku). Posól i popieprz do smaku. Podgrzej ciecierzycę na patelni, po czym włóż ją do salaterki, zostawiając 1/10 porcji. Tę część rozgnieć i dodaj do sałatki - dzięki temu danie nabierze przyjemnej kremowej konsystencji. Odstaw na chwilę, aby wszystkie składniki się zmacerowały i serwuj w temperaturze pokojowej.

Tuż przed podaniem dla uzyskania ostatecznego efektu posyp świeżą miętą i bazylią. Jeszcze raz skosztuj - jeśli trzeba, dodaj przypraw, możesz też w tym momencie dolać sok z pozostałej połówki cytryny. Wyłóż na półmisek i oprósz rozkruszonym serem feta.


Nie do końca rozumiem, po co ogrzewać ciecierzycę, skoro pozostałe składniki są o temp. pokojowej, a ciecierzyca od razu się schładza. 
Sałatkę oceniam na 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Moje obiady".

1 komentarz:

  1. Spodobała mi się ta sałatka. Koniecznie muszę zrobić. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń