sobota, 7 maja 2011

Kurczak jerk i ryż z groszkiem

Tym razem zachęciła mnie nazwa dania. Kurczak jerk...wcześniej chyba o nim nie słyszałam.

6 porcji
  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • kawałek kłącza imbiru o dł. 4 cm, obrany i pokrojony na kawałki
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 60 ml ciemnego rumu
  • 60 ml soku z limonki
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 całe świeże czerwone chili
  • 1 cebula, obrana i przekrojona na ćwiartki
1. Ponacinaj każdy filet równolegle trzy razy pod kątek na gł. mniej więcej 2 cm. Ułóż je w prostokątnym naczyniu nacięciami do dołu.
2. Pozostałe składniki włóż do naczynia malaksera i zmiksuj na ciemną, ziemistą pastę, a następnie zalej nią kawałki kurczaka, natrzyj je i odstaw, żeby marynowały się na kuchennym blacie przez 2-4 godziny albo w lodówce pod przykryciem przez noc.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż płytką blachę podwójną warstwą folii aluminiowej. Ułóż na niej kurczaka z marynatą nacięciami do góry i piecz przez 30 minut.
4. Wyjmij blachę z piekarnika i zlej z niej nadmiar wodnistej cieczy. Za pomocą pędzla i łyżki nałóż marynatę z powrotem na mięso, ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso będzie dobrze wypieczone i delikatne, a na wierzchu utworzy się gruba pikantna skorupka. Możesz się wziąć za ryż z groszkiem w czasie, kiedy kurczak się dopieka.

Ryż z groszkiem

6 porcji
  • 1 puszka (400 g) groszku gungo (albo dowolnej drobnej fasoli)
  • 1 łyżka oleju roślinnego albo arachidowego
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 czerwona chili bez pestek, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 400 g długoziarnistego ryżu
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 600 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • sól do smaku
1. Odsącz i przepłucz groszek z puszki i rozgrzej olej rondlu.
2. Podsmaż cebulę przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj posiekaną chili oraz czosnek i porządnie wszystko przemieszaj.
3. Wmieszaj ryż, aż każde ziarenko pokryje się olejem, a następnie wlej mleczko kokosowe i bulion drobiowy albo warzywny. Na koniec wsyp groszek i wymieszaj.
4. Zagotuj zawartość rondla, przykryj pokrywką, maksymalnie zmniejsz płomień i gotuj przez 15 minut.
5. Sprawdź, czy ryż się ugotował i wchłonął płyn - daj mu jeszcze 5 minut, jeśli zajdzie potrzeba. Posyp świeżo posiekanym tymiankiem, ew. dopraw solą do smaku i spulchnij ryż widelcem.
6. Nałóż na każdy talerz kopczyk kokosowego ryżu, a na wierzch dumnie ułóż kawałek kurczaka w pikantnej marynacie.

Kurczaka z marynatą przygotowałam wczoraj. Przez noc stał w lodówce. Na zdjęciu w książce widać, że to jest całe podudzie kurczaka wraz z kością. W opisie składników jest natomiast filet bez kości... Tym razem zasugerowałam się zdjęciem w książce.
Trzeba przyznać, że kurczak jest naprawdę ostry. Podobnie jak ryż. Nie przepadam raczej za takimi ostrymi daniami, ale tym razem zjadłam całe danie, choć musiałam przy tym wypić pół litra zimnej wody.
Danie jest naprawdę smaczne. Kokosowy ryż z fasolą (nie znalazłam groszku gungo) świetnie uzupełnia kurczaka. 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

2 komentarze: