4 porcje
- 200 g płatków owsianych
- 750 ml krowiego, sojowego lub wody
- sól morska
Do garnka wlej mleko lub wodę, wsyp płatki owsiane, przypraw małą szczyptą soli, po czym postaw garnek na średnim ogniu. Gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut, jak najczęściej mieszając, aż owsianka uzyska kremową konsystencję. Kiedy owsianka będzie bulgotać w garnku, wybierz jedno z poniższych połączeń smakowych i przygotuj składniki. Na ok. 2 minuty przed tym, jak owsianka będzie gotowa, dodaj wybrane składniki. Jeżeli lubisz rzadszą owsiankę, po prostu dodaj odpowiednio więcej mleka lub wody i zamieszaj.
Banany i cynamon
- 2 dojrzałe banany, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2-4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, do smaku
- mała garść prażonych płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
- 2 dojrzałe banany, rozgniecione
- 2 kieliszki (50 ml) whisky
- 1/4 gałki muszkatołowej, drobno startej
- płynny miód, do smaku
Jamie Oliver podaje jeszcze dwa inne sposoby na owsiankę - jedna z jeżynami i jabłkami, a druga z gorzką czekoladą i dżemem z gorzkich pomarańczy.
Następnym razem je wypróbuję.
Na tą chwilę owsianki dostają 10 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz