niedziela, 1 maja 2011

Nieśmiertelna owsianka

Uwielbiam owsianki. W książce Jamiego "Każdy może gotować" jest cały rozdział z przepisami na sycące śniadanie. Wczoraj były omlety, a dziś owsianki.

4 porcje
  • 200 g płatków owsianych
  • 750 ml krowiego, sojowego lub wody
  • sól morska
Przyrządzenia podstawowej wersji owsianki
Do garnka wlej mleko lub wodę, wsyp płatki owsiane, przypraw małą szczyptą soli, po czym postaw garnek na średnim ogniu. Gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut, jak najczęściej mieszając, aż owsianka uzyska kremową konsystencję. Kiedy owsianka będzie bulgotać w garnku, wybierz jedno z poniższych połączeń smakowych i przygotuj składniki. Na ok. 2 minuty przed tym, jak owsianka będzie gotowa, dodaj wybrane składniki. Jeżeli lubisz rzadszą owsiankę, po prostu dodaj odpowiednio więcej mleka lub wody i zamieszaj.

Banany i cynamon
  • 2 dojrzałe banany, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2-4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu, do smaku
  • mała garść prażonych płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Banany, whisky i gałka muszkatołowa
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 2 kieliszki (50 ml) whisky
  • 1/4 gałki muszkatołowej, drobno startej
  • płynny miód, do smaku
Zamiast whisky dodałam syrop klonowy. Wydawało mi się, że ta pierwsza wersja będzie smaczniejsza dzięki cynamonowi i migdałom. Tymczasem ta druga, z syropem klonowym zamiast whisky była przepyszna, że już po pierwsze łyżce zgodnie z mężem przyznaliśmy 10 pkt.

Jamie Oliver podaje jeszcze dwa inne sposoby na owsiankę - jedna z jeżynami i jabłkami, a druga z gorzką czekoladą i dżemem z gorzkich pomarańczy.
Następnym razem je wypróbuję.
Na tą chwilę owsianki dostają 10 pkt.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Każdy może gotować"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz