sobota, 7 maja 2011

Minestrone

Zdjęcie zupy w książce Nigelli specjalnie mnie nie zachęciło, żeby przetestować właśnie ten przepis, ale z opisu Nigelli wynikało, że to jest przepyszna zupa. Musiałam sprawdzić ;).

4 porcje
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
  • 1 por, oczyszczony, przekrojony wzdłuż i pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 cukinia, obrana, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i posiekana
  • ok. 225 g białej, młodej lub włoskiej kapusty, poszatkowanej
  • 50-75 g drobnej zielonej fasolki szparagowej, obranej i przekrojonej na pół
  • 1 litr bulionu warzywnego (z proszku lub kostki), najlepiej ekologicznego
  • 100 g drobnego makaronu do zupy, np. ditalini
  • 1 łyżka białego wytrawnego wermutu lub białego wina (wg uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan, do podania
1. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony por i cukinię i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
2. Dodaj poszatkowaną kapustę i fasolkę w kawałkach i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Przygotuj odpowiednią ilość bulionu z wrzątku i koncentratu, potem wlej gorący bulion do rondla (i dodaj skórki parmezanu, jeśli masz), zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut, potem wyjmij skórki, jeśli chcesz.
4. Zdejmij pokrywkę, doprowadź do wrzenia, wrzuć makaron i gotuj ok. 10 minut lub według zaleceń na opakowaniu. W przeciwieństwie do normalnego makaronu, makaron w zupie nigdy nie powinien być al dente.
5. Gdy makaron się ugotuje, dodaj wermut lub białe wino, gotuj kilka sekund, potem zdejmij rondel z ognia, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia przynajmniej na 10 minut, żeby w chwili jedzenia minestrone posypane tartym parmezanem było przyjemnie gorące, ale nie parzyło ust.

Bardzo łatwa i szybka zupa. I faktycznie pysznie smakuje po posypaniu parmezanem. Idealna na taki chłodny dzień jak dziś. 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz