Na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti
- 5 ładnych dojrzałych pomidorów średniej wielkości
- 2 garście świeżej bazylii
- duża garść czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
- 1 płaska łyżeczka suszonego albo mała garść świeżego posiekanego oregano
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron powinien się w tym czasie ugotować. Odcedź go, pozostawiając trochę wody. Wrzuć spaghetti do miski z pomidorami i dobrze wymieszaj. Prawdopodobnie nie będzie trzeba dodawać wody, bo pomidory są dość wodniste. Wszystko trzeba robić szybko, ponieważ to gorący makaron ma ogrzać pomidory.
Przyznam, że nie sądziłam, że z takich prostych składników można wyczarować takie dobre spaghetti. Do tego zero masła, śmietany i innych kremowych wspomagaczy.
To jest naprawdę lekka i zdrowa wersja. 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver "Moje obiady".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz