sobota, 28 maja 2011

Potrawka z kurczaka z jarzynami

To danie może nie wygląda zbyt kusząco, ale smakuje wyśmienicie. Szczególnie smaczna jest sama potrawka warzywna. 

4-6 porcji
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 140g kostek pancetty (1 paczka włoskich cubetti di pancetta) albo surowego boczku pokrojonego w kostkę
  • 12 udek kurczaka (z kością, ze skórą lub bez), najlepiej ekologicznego
  • 1 por, oczyszczony, przekrojony na cztery wzdłuż, a potem pokrojony w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, przekrojona wzdłuż na cztery części, a potem pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • sporo świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 1 butelka (500ml) wytrawnego cydru
  • 300g mrożonego młodego groszku
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej
  • 2 główki sałaty głowiastej kruche, pokrojonej w paski lub porwanej na kawałki
  • 2 łyżki posiekanych listków estragonu

Przygotowanie:

1. W dużej, szerokiej brytfance (którą można też postawić na stole) rozgrzej olej i włóż kostki pancetty albo pokrojonego boczku i smaż, aż z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, a kostki się lekko zarumienią.
2. Włóż do brytfanki udka kurczaka skórą do dołu (jeśli została na nich) i posyp je zebranymi wcześniej kawałkami pancetty lub boczku, żeby nie zaczęły się przypalać. Podsmażaj ok. 5 min na średnim ogniu.
3. Przewróć udka na drugą stronę i posyp je posiekanym porem, selerem i czosnkiem. Dopraw suszonym estragonem, solą i pieprzem, następnie wszystko wymieszaj i zostaw na ogniu na kolejne 5 min.
4. Wlej do brytfanki cydr, a następnie wsyp mrożony groszek. Doprowadź całość do wrzenia, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś powoli przez 40 min. Po 30 min jednak sprawdź, czy kurczak jest dogotowany, a jeżeli odmawiasz mi należytego posłuszeństwa i gotujesz udka bez kości, zrób to po 20 min.
5. Zdejmij pokrywkę, włóż do garnka musztardę, zamieszaj i posyp mięso strzępkami sałaty. Zostaw ją w sosie na 2 min, żeby zmiękła.
6. Zawartość brytfanki posyp estragonem i przenieś parujący aromatami garnek na stół z należytym poczuciem dumy.

Wszystkie składniki skompletowałam z wyjątkiem cydru. Kiedyś w sklepie Kuchnie Świata sprzedawca mi powiedział, że jeśli chcę mieć alternatywę dla cydru, wystarczy, że użyję zwietrzały sok jabłkowy, jakby lekko sfermentowany.
Nie miałam ani czasu na czekanie, aż sok zwietrzeje, ani cierpliwości, więc zastosowałam zamiast cydru po prostu zwykły sok jabłkowy.
Potrawka była pyszna. Kurczak rozpływał się ustach. Najbardziej smakował mi sos z warzywami. Danie podałam z ryżem. Ale pewnie pasowałoby także z młodymi ziemniakami. Polecam. 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz