czwartek, 24 lutego 2011

Ciasto z kminkiem

A to deser na czwartek. Ten przepis jest dla tych, którzy lubią kminek. Pozostałym to ciasto może nie smakować. Ale ja akurat lubię kminek.
  • 175 g miękkiego niesolonego masła plus trochę do nasmarowania foremki
  • 175 g miałkiego cukru plus 1 łyżka do posypania ciasta
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mielonych migdałów
  • 4 łyżeczki kminku
  • 3 jajka
keksówka o długości ok. 20 cm

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż keksówkę dużą papierową papilotką labo połóż na dnie papier do pieczenia i natłuść masłem ścianki.
2. Utrzyj masło ze 175 g cukru, aż masa będzie lekka i puszysta.
3. Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i kminek, a następnie dodaj łyżkę sypkich składników do maślanego kremu. Stale ucierając, dodawaj na przemian jajko i łyżkę sypkich składników.
4. Kiedy zmieszasz wszystkie składniki, przełóż masę do wyłożonej foremki i wygładź powierzchnię, a na koniec posyp pozostałą łyżką cukru. Piecz 45 minut, ale sprawdź po 35 i bądź gotowa przedłużyć czas pieczenia do 50 minut. Zapach upieczonego ciasta uderza do głowy, a wierzch i brzegi robią się chrupiące i złociste.
5. Odstaw foremkę z ciastem na metalową kratkę do ostygnięcia, a kiedy nie będzie za gorąca, wyłóż ciasto z foremki na kratkę. Środek lekko się zapadnie, ale taka już uroda tego rodzaju ciast.


Ciasto przygotowuje się błyskawicznie. Pachnie obłędnie. A smakuje wybornie. Choć pewnie do ideału mu trochę brakuje, to jednak pomimo swej prostoty zachwyca. Kminek przyjemnie zatapia się w cieście. Prawie go nie widać, ale smak ma intensywny. Jak to kminek.
Ciasto oceniam na 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

1 komentarz:

  1. Awesome! Kminek uwielbiam. :> Dodaje do mojej listy "do zrobienia" ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do nas!

    OdpowiedzUsuń