sobota, 12 lutego 2011

Zupa z czosnkiem i miłością

Akurat dokucza mi przeziębienia. Nigdzie się dziś i jutro nie ruszam, więc mogę sobie pozwolić na tą zupę.

4 porcje
  • 1 główka czosnku
  • 1 por, umyty i przycięty
  • 3 łyżki zwykłej oliwy
  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ziemniaki do pieczenia, ok. 400 g
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka, najlepiej ekologicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki, do przybrania
1. Podziel czosnek na ząbki, obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki.
2. Przetnij por wzdłuż na pół i pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę w rondlu o grubym dnie i smaż por na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie.
3. Dodaj tymianek oraz pokrojony czosnek i smaż na małym ogniu kolejne 5 minut.
4. Pokrój ziemniaki (wraz ze skórką) w drobną kostkę, dodaj do rondla i porządnie wymieszaj drewnianą łyżką.
5. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut pod częściowym przykryciem, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia, odstaw na kilka minut przed nalaniem zupy do misek, a rozdając porcje, posyp je posiekaną natką.


Sprawdziłam, że jak na taką grubą książkę, to stosunkowo niewiele jest przepisów na zupę w książce "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Tylko 9 przepisów na ok. 190 przepisów, to dość mało. Tym bardziej doceniam przepisy na zupę. Nigdy nie gotowałam zupy czosnkowej. Zwykle kojarzyła mi się z zupą krem. Zupa czosnkowa w wydaniu Nigelli jest tradycyjną zupą. Pomimo nielicznych składników jest naprawdę niezła. Być może nie dałabym rady jeść jej codziennie, ale raz na jakiś czas z pewnością tak. 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz