niedziela, 13 lutego 2011

Włoska zupa pomidorowa z makaronem

Oto drugi przetestowany przeze mnie przepis na zupę z najnowszej książki Nigelli "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

4 porcje
  • 6 dużych, dojrzałych, pięknych pomidorów, ok. 575 g
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach albo 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki miałkiego cukru
  • 150 g makaronu do zupy: ditalini, anelli rigatoni albo innego
  • kwaśna śmietana, do podania (według uznania)
  • posiekana świeża natka pietruszki, do przybrania (według uznania)
1. Zalej wrzątkiem pomidory w misce, odstaw i zajmij się czymś innym.
2. A mianowicie: rozgrzej oliwę w rondlu z grubym dnem i obsmaż ząbki czosnku, aż się zezłocą z obu stron, po czym usuń je i dodaj cebulę do czosnkowej oliwy. Przemieszaj, zostaw na chwilę i wróć do pomidorów.
3. Odsącz pomidory i zostaw w durszlaku, by trochę przestygły, po czym zdejmij z nich skórkę. Przekrój pomidory na połówki - usuń pestki wraz z jasnymi gniazdami nasiennymi - z grubsza posiekaj i wrzuć do rondla z cebulą. Dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu jakieś 5 minut, aż cebula zmięknie.
4. Wlej do rondla zimną wodę, zagotuj, dodaj sól, pieprz i cukier, następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 20 minut, jeśli zamierzasz spożyć zupę nieprzetartą, lub 40 minut, jeśli wolisz gładki krem.
5. Sposób pierwszy: po 20 minutach zdejmij pokrywkę, doprowadź zupę do wrzenia, dodaj makaron i gotuj, aż zmięknie w pomidorowo-cebulowym wywarze, a wreszcie odstaw mniej więcej na 10 minut przed podaniem.
6. Sposób drugu, krem: po 40-minutowym gotowaniu pomidorów i cebuli na małym ogniu, przepuść zupę przez młynek do warzyw; wlej gładką ciecz z powrotem do rondla, zagotuj, dodaj makaron i gotuj, póki nie zmięknie, a na koniec odstaw mniej więcej na 10 minut przed podaniem.
7. Posyp zupę posiekaną natką pietruszki, jeśli masz ochotę. Zupę można podać bez makaronu, wtedy będzie rzadsza (ponieważ skrobia z makaronu ją zagęszcza), ale równie smaczna. Możesz dodać kleks śmietany w stylu retro do każdej miseczki przy podaniu.


Nie wiem, ile razy w życiu gotowałam już zupę pomidorową. Z pewnością wiele razy. Ale tylko czasami byłam zadowolona z jej smaku. Do tych ostatnich zalicza się właśnie zupa według przepisu Nigelli. Nie wiem, czyja to zasługa. Czy może specjalny makaron wiele tu zmienia albo dodatek czosnku...
Przygotowałam wersję krótszą, czyli gotowanie przez 20 minut, bez przecierania. I ta wersja była naprawdę dobra, choć do ideału troszkę jej jeszcze brakuje. 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz