sobota, 19 lutego 2011

Truskawki z migdałami pod kruszonką

Za miesiąc przyjdzie wiosna, więc pora zacząć zużywać zapasy zamrożonych owoców. Dziś przyszła kolej na truskawki.

6 porcji
  • 500 g truskawek, obranych z szypułek
  • 50 g miałkiego cukru
  • 25 g mielonych migdałów
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na kruszonkę:
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 75 g cukru demerara
  • śmietana kremówka, do podania
okrągła forma żaroodporna o średnicy ok. 21 cm i głębokości 4 cm (pojemność ok. 1,25 l)

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż truskawki do naczynia do zapiekania, posyp je cukrem, mielonymi migdałami i skrop ekstraktem waniliowym. Potrząśnij naczyniem raz i drugi, by składniki się wymieszały.
2. Teraz kruszonka: wsyp mąkę i proszek do pieczenia i palcami wetrzyj w nie zimne, pokrojone masło (możesz też zrobić to w mikserze). Gdy skończysz, mieszanina powinna przypominać nieregularne, blade płatki owsiane. Widelcem wmieszaj migdały w płatkach i cukier.
3. Wysyp to na truskawki, pokrywając je równą warstwą i lekko przyciskając do brzegów naczynia. Postaw naczynie na blasze w piekarniku i piecz przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie wypływać i bulgotać różowo-czerwony sos.
4. Odstaw na 10 minut i podawaj. Koniecznie postaw obok na stole dzbanek schłodzonej śmietany kremówki.


Jeszcze teraz kiedy wracam myślami do tego dania, czuję niesamowitą ochotę na zjedzenie tego jeszcze raz. To jest przepyszne! Rozpływa się w ustach. Danie podałam na śniadanie. Dało mnie i mojego mężowi energię na wiele godzin.
Dopiero teraz zauważyłam, że zamiast cukru demerara dodałam jasny cukier trzcinowy. Świetnie pasował. Następnym razem, a na pewno będzie następny raz i to już niedługo, dodam cukier demerara.
Gorąco polecam! To jest super danie na zimowe dni, nawet jeśli mamy wykorzystać do tego mrożone truskawki. To i tak warto! 10 pkt!


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

4 komentarze:

  1. Nie sądziłam że zapiekane migdały wydaja taki aromat. Naprawde niesamowity.
    Deser super, ale ilość cukru zmniejszyłabym co najmniej o połowę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj pokusiłam się i powtorzyłam ten deser, dodając własnie połowę cukru niż w przepisie. I wyszedł boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z mrożonymi truskawkami, wyszło świetne. Moj nowy ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moim zdaniem ten deser jest dobry lecz ja kiedy go robiłam dodałam do niego odrobine szafranu z tą przyprawą jest idealny
    polecam!!!
    Cecylia, Kraków

    OdpowiedzUsuń