Na 4 porcje
- 450 g sera ricotta w kawałku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 suszonej papryczki chili, pokruszonej
- cebula, obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 grudka masła
- 2 puszki (2 x 400 g) podłużnych pomidorów najwyższej jakości
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
- garść świeżych listków bazylii, porwanych
- 2 garście świeżo startego parmezanu
W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i ugotuj pappardelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając trochę wody, w której się gotowały. Wymieszaj pappardelle z sosem pomidorowym. Jeżeli jest za gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania. Przypraw do smaku, po czym szybko połącz z bazylią i parmezanem. Trochę bazylii i parmezanu zostaw na później. Po przełożeniu makaronu do ciepłej salaterki posyp go resztą porwanych listków i startego sera. Teraz albo pokrusz upieczoną ricottę i wyłóż na pappardelle, albo podaj ją w całości, z łyżką w środku, tak aby każdy mógł jej sobie sam nałożyć na talerz.
Danie przygotowuje się szybko. Ricotta pomimo trzymania w piekarniku przez 30 minut nie przypiekła się za bardzo.
Trudniej było dostać makaron pappardelle, ale ostatecznie w Almie znalazłam bez problemu.
To piąty przepis na makaron wg Olivera przetestowany przeze mnie. I jak dotąd najlepiej wspominam farfalle w sosie carbonara z zielonym groszkiem.
Makaron w słodkim pomidorowym sosie z pieczoną ricottą zasłużył na 7 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
Robiłam to danie, używając jednak trochę innych proporcji makaronu do sosu, natki zamiast bazylii itd. No i użyłam świeżych pomidorów, które teraz są świetne. Danie było wspaniałe!
OdpowiedzUsuń