sobota, 26 lutego 2011

Makaron w słodkim pomidorowym sosie z pieczonym serem ricotta

Kolejny sposób na makaron według Jamiego Olivera przetestowany przeze mnie. Smaczne, choć nie nadzwyczajne.

Na 4 porcje
  • 450 g sera ricotta w kawałku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 suszonej papryczki chili, pokruszonej
  • cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 grudka masła
  • 2 puszki (2 x 400 g) podłużnych pomidorów najwyższej jakości
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • garść świeżych listków bazylii, porwanych
  • 2 garście świeżo startego parmezanu
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Dokładnie natrzyj ricottę oliwą, solą, pieprzem, oregano i chili, połóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut, żeby się przyrumieniła i stwardniała. W rondlu na maśle z kilkoma kroplami oliwy usmaż wolno cebulę i czosnek. Podduś jeszcze przez 4 minuty, aż wszystko będzie słodkie i miękkie. Dołóż pomidory i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, po czym rozdrobnij je łyżką. Dodaj ocet balsamiczny i cukier. Mieszaj, aż otrzymasz właściwy sos pomidorowy.

W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i ugotuj pappardelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając trochę wody, w której się gotowały. Wymieszaj pappardelle z sosem pomidorowym. Jeżeli jest za gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania. Przypraw do smaku, po czym szybko połącz z bazylią i parmezanem. Trochę bazylii i parmezanu zostaw na później. Po przełożeniu makaronu do ciepłej salaterki posyp go resztą porwanych listków i startego sera. Teraz albo pokrusz upieczoną ricottę i wyłóż na pappardelle, albo podaj ją w całości, z łyżką w środku, tak aby każdy mógł jej sobie sam nałożyć na talerz.


Danie przygotowuje się szybko. Ricotta pomimo trzymania w piekarniku przez 30 minut nie przypiekła się za bardzo.
Trudniej było dostać makaron pappardelle, ale ostatecznie w Almie znalazłam bez problemu.
To piąty przepis na makaron wg Olivera przetestowany przeze mnie. I jak dotąd najlepiej wspominam farfalle w sosie carbonara z zielonym groszkiem.
Makaron w słodkim pomidorowym sosie z pieczoną ricottą zasłużył na 7 pkt.


Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".

1 komentarz:

  1. Robiłam to danie, używając jednak trochę innych proporcji makaronu do sosu, natki zamiast bazylii itd. No i użyłam świeżych pomidorów, które teraz są świetne. Danie było wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń