4 porcje
- 4 jaja
- 1 główka endywii eskarioli albo endywii kędzierzawej lub innej
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- 200 g wędzonego boczku w kawałkach lub plastrach, pokrojonego w słupki
- odrobina sosu Worcestershire
- mały pęczek natki pietruszki o płaskich liściach, posiekanej
2. W tym czasie porwij sałatę na strzępy, takie na jeden kęs, i wrzuć do miski.
3. Rozgrzej na patelni oliwę czosnkową i smaż boczek około 5 minut, aż skwarki będą chrupkie.
4. Wylej wodę z garnka, w którym gotowały się jajka, i zalej je zimną wodą. Kiedy będą zimne w dotyku, obierz je ze skorupki.
5. Zgaś ogień pod patelnią z boczkiem i przełóż skwarki za pomocą łopatki cedzakowej na kilka warstw papierowego ręcznika, mniej więcej na minutę, kiedy będziesz przyrządzać dressing.
6. Do wytopionego tłuszczu na patelni dodaj musztardę diżońską i wymieszaj trzepaczką, żeby składniki się połączyły, po czym dodaj ocet i odrobinę sosu Worcestershire, ponownie starannie wymieszaj trzepaczką i wylej sos na liście sałaty w misce, którą potrząśnij, żeby sos się wymieszał z sałatą.
7. Teraz dodaj chrupiący boczek i ponownie potrząśnij miską, następnie pokrój jajka na ćwiartki i dodaj je do sałaty razem z posiekaną natką pietruszki, zanim delikatnie wymieszasz gotową sałatę, tak aby składniki się połączyły, ale nie uległy uszkodzeniu.
Przyjemna jest taka odmiana. Zamiast tradycyjnych kanapek zrobiłam naprawdę szybą i smaczną sałatkę. Nie ma w niej nic skomplikowanego. Endywię, o której chyba pierwszy raz w życiu usłyszałam, czytając właśnie ten przepis, zastąpiłam sałatą lodową. Pozostałe składniki nie są na szczęście aż tak wyszukane. Sałatka zdobyła 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Sałatka robiona dopiero raz bez jajka ale z papryką , ale wyszła bardzo dobra . Najbardziej intrygował mnie sos . Z braku Worcestershire dodałam odrobine sojowego . i też wyszło dobre .
OdpowiedzUsuń