2- 3 porcje
- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
- 4 cienkie plasterki wędzonego boczku bez skóry
- 1/2 główki sałaty lodowej, podartej na kawałki wielkości kęsa
- 225 g gotowanego mięsa kurczaka, podzielonego na małe kawałki
- 2 niewielkie awokado
- 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
- 1 łyżka (słodkawego) octu winnego z muskatu albo octu ryżowego
- pieprz do smaku
- odrobina oliwy albo oleju rzepakowego (według uznania)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku do przybrania
2. Włóż sałatę do dużej misy i dodaj kawałki zimnego kurczaka.
3. Przetnij awokado na połówki, usuń pestki i nałóż kawałki jasnozielonego miąższu łyżką do miski z sałatą i kurczakiem.
4. Dodaj musztardę do tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu boczku, i wymieszaj trzepaczką, żeby się połączyły. Dodaj ocet winny oraz mielony pieprz do smaku, zalej sałatę i szybko przemieszaj, dodając odrobinę oliwy albo oleju rzepakowego, jeśli trzeba.
5. Połam plasterki boczku na kawałki, dodaj większość do sałaty i ponownie przemieszaj.
6. Na koniec posyp sałatę resztą boczku i szczypiorkiem.
Do sałatki nie dodałam jedynie kurczaka, bo akurat nie miałam go pod ręką. Ale i bez kurczaka sałatka wyszła bardzo smacznie. Zasłużyła na 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz