poniedziałek, 28 lutego 2011

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado

W ostatnim czasie mam w lodówce duże zapasy boczku. Stąd testuję kolejną sałatkę z boczkiem.

2- 3 porcje
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku bez skóry
  • 1/2 główki sałaty lodowej, podartej na kawałki wielkości kęsa
  • 225 g gotowanego mięsa kurczaka, podzielonego na małe kawałki
  • 2 niewielkie awokado
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 1 łyżka (słodkawego) octu winnego z muskatu albo octu ryżowego
  • pieprz do smaku
  • odrobina oliwy albo oleju rzepakowego (według uznania)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku do przybrania
1. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż go na kawałek folii albo papierowego ręcznika, ale nie myj patelni.
2. Włóż sałatę do dużej misy i dodaj kawałki zimnego kurczaka.
3. Przetnij awokado na połówki, usuń pestki i nałóż kawałki jasnozielonego miąższu łyżką do miski z sałatą i kurczakiem.
4. Dodaj musztardę do tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu boczku, i wymieszaj trzepaczką, żeby się połączyły. Dodaj ocet winny oraz mielony pieprz do smaku, zalej sałatę i szybko przemieszaj, dodając odrobinę oliwy albo oleju rzepakowego, jeśli trzeba.
5. Połam plasterki boczku na kawałki, dodaj większość do sałaty i ponownie przemieszaj.
6. Na koniec posyp sałatę resztą boczku i szczypiorkiem.


Do sałatki nie dodałam jedynie kurczaka, bo akurat nie miałam go pod ręką. Ale i bez kurczaka sałatka wyszła bardzo smacznie. Zasłużyła na 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz