4 porcje
- 110 g (2 kiełbaski) chorizo, pokrojone na grube plasterki przecięte na pół
- 500 g mielonej wołowiny, najlepiej ekologicznej
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pasty z suszonych na słońcu pomidorów lub przecieru pomidorowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 125 ml wody, po opłukaniu puszki po pomidorach
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 puszka (400 g) fasoli nerkowej (kidney), odcedzonej i wypłukanej
- 2 świeże mozzarelle w kulkach (każda po 125 g), posiekane
- sól morska w płatkach i pieprz do smaku
- garść posiekanych świeżych listków kolendry, do osobnego podania (według uznania)
2. Dodaj mięso mielone, próbując je trochę porozbijać drewnianym widelcem i, wymieszaj je z tłuszczem wytopionym z chorizo.
3. Kiedy mielona masa zacznie tracić kolor surowego mięsa, posyp ją kakao w proszku i oregano, dodaj pastę pomidorową lub przecier i dokładnie wymieszaj, zanim dodasz pomidory z puszki. Przepłucz puszkę po pomidorach 125 ml wody, którą wlej na patelnię z mięsem, potem dodaj sos Worcestershire i odcedzoną oraz wypłukaną fasolę nerkową. Zaczekaj, aż masa mięsna zacznie bulgotać.
4. Zmniejsz ogień, przykry naczynie pokrywką i powoli gotuj chili przez 20 minut.
5. Jeżeli podajesz jedzenie bezzwłocznie, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, by chili znowu zaczęło energicznie bulgotać, po czym zgaś ogień i wmieszaj do potrawy mozzarellę. Dopraw do smaku i podawaj natychmiast, posypując kolendrą, jeśli masz ochotę.
Ciekawym składnikiem jest tutaj mozzaralla. Przyjemnie się ciągnie podczas jedzenia. Chili podałam z ryżem i całkiem dobrze się komponowało.
Za szybkość, łatwość i smak daję ostatecznie 9 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz