sobota, 12 lutego 2011

Serowe chili

Przetestowałam już kiedyś ekspresowe chili z książki Nigella ekspresowo. Jednak to chili przygotowuje się jeszcze szybciej. W smaku jest mniej pikantne, bo nie dodaje się tu ani sosu chili ani świeżej czy suszonej papryczki chili.

4 porcje

  • 110 g (2 kiełbaski) chorizo, pokrojone na grube plasterki przecięte na pół
  • 500 g mielonej wołowiny, najlepiej ekologicznej
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pasty z suszonych na słońcu pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 125 ml wody, po opłukaniu puszki po pomidorach
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 puszka (400 g) fasoli nerkowej (kidney), odcedzonej i wypłukanej
  • 2 świeże mozzarelle w kulkach (każda po 125 g), posiekane
  • sól morska w płatkach i pieprz do smaku
  • garść posiekanych świeżych listków kolendry, do osobnego podania (według uznania)
1. Postaw niewielki garnek żeliwny lub patelnię z grubym dnem na ogniu, wsyp grube półkola chorizo i podsmażaj tak długo, aż puszczą przezroczysty, pomarańczowy tłuszcz.
2. Dodaj mięso mielone, próbując je trochę porozbijać drewnianym widelcem i, wymieszaj je z tłuszczem wytopionym z chorizo.
3. Kiedy mielona masa zacznie tracić kolor surowego mięsa, posyp ją kakao w proszku i oregano, dodaj pastę pomidorową lub przecier i dokładnie wymieszaj, zanim dodasz pomidory z puszki. Przepłucz puszkę po pomidorach 125 ml wody, którą wlej na patelnię z mięsem, potem dodaj sos Worcestershire i odcedzoną oraz wypłukaną fasolę nerkową. Zaczekaj, aż masa mięsna zacznie bulgotać.
4. Zmniejsz ogień, przykry naczynie pokrywką i powoli gotuj chili przez 20 minut.
5. Jeżeli podajesz jedzenie bezzwłocznie, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, by chili znowu zaczęło energicznie bulgotać, po czym zgaś ogień i wmieszaj do potrawy mozzarellę. Dopraw do smaku i podawaj natychmiast, posypując kolendrą, jeśli masz ochotę.


Ciekawym składnikiem jest tutaj mozzaralla. Przyjemnie się ciągnie podczas jedzenia. Chili podałam z ryżem i całkiem dobrze się komponowało.
Za szybkość, łatwość i smak daję ostatecznie 9 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz