12 sztuk
- 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 100 g jasnego cukru trzcinowego
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao najlepszej jakości, przesiane
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
2. Nadal rozgniatając lub miksując, dodaj olej, a potem jajka i cukier.
3. Zmieszaj mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i dodaj tę mieszaninę, lekko ucierając, do bananów i reszty, a potem łyżką przełóż masę do przygotowanych foremek.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż mufinki się przyrumienią, ładnie zaokrąglą i zaczną dumnie wyglądać ze swoich foremek. Odstaw w formie, by nieco przestygły, a potem wyłóż na metalową kratkę.
Trzeba przyznać, że przygotowanie jest proste i szybkie. Mufinki ładnie wyrosły, ale czegoś im brakowało. Były dość suche w smaku i trochę przypominały wysuszonego murzynka. Dlatego mogę im dać najwyżej 6 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz