środa, 16 lutego 2011

Mufinki czekoladowo-bananowe

No tak nie wszystkie mufinki zawsze muszą być wspaniałe i bardzo smaczne. Te wyszły nieco słabiej w porównaniu do mufinków gruszkowych i jabłkowych.

12 sztuk
  • 3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao najlepszej jakości, przesiane
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blaszkę do mufinek papierowymi foremkami. Rozgnieć banany widelcem lub w mikserze.
2. Nadal rozgniatając lub miksując, dodaj olej, a potem jajka i cukier.
3. Zmieszaj mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i dodaj tę mieszaninę, lekko ucierając, do bananów i reszty, a potem łyżką przełóż masę do przygotowanych foremek.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż mufinki się przyrumienią, ładnie zaokrąglą i zaczną dumnie wyglądać ze swoich foremek. Odstaw w formie, by nieco przestygły, a potem wyłóż na metalową kratkę.


Trzeba przyznać, że przygotowanie jest proste i szybkie. Mufinki ładnie wyrosły, ale czegoś im brakowało. Były dość suche w smaku i trochę przypominały wysuszonego murzynka. Dlatego mogę im dać najwyżej 6 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz