Na 4 porcje
- 500 g makaronu tagliatelle (wstążki) lub spaghetti
- oliwa
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
- 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
- 400 g świeżego szpinaku, dokładnie wymytego i drobno pokrojonego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 120 ml śmietany kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 2 garście świeżo startego parmezanu
Odcedź makaron, pozostawiając trochę wody, a następnie wymieszaj z sosem szpinakowym. Dodaj parmezan i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Dolej trochę wody z gotowania, aby uzyskać jedwabistą konsystencję; pamiętaj, że sos nie może być zbyt kleisty. Ponownie sprawdź, czy danie jest odpowiednio przyprawione i natychmiast podawaj.
Kolejny przepis na makaron według Jamiego Olivera. Po ostatnim testowaniu makaronu w sosie białym i lekkim rozczarowaniu z tym związanym, przyszła kolej na coś dobrego.
Wielokrotnie zamawiałam takie danie na szybki lunch. Dziś sama to przygotowywałam po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona jego efektem. Mój mąż przyznał, że tagliatelle ze szpinakiem smakuje jak w dobrej knajpie.
Następnym razem dodam nieco więcej czosnku, bo ilość podana w przepisie jakoś ginie w ilości makaronu i słabo czuję się smak czosnku. A jednak szpinakowi bez czosnku czegoś brakuje.
Makaron otrzymuje 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
Ummm brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuń