niedziela, 27 lutego 2011

Makaron z papryką (pasta peperonata)

Wczoraj pappardelle, a dziś rigatoni.

Na 4 porcje:
  • 2 czerwone papryki bez pestek, pokrojone na kawałki
  • 2 żółte papryki bez pestek, pokrojone na kawałki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 czerwone cebule, obrane i drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
  • 2 garście świeżej natki pietruszki, listki drobno pokrojone, łodyżki w całości
  • 2 łyżki octu balsamicznego albo czerwonego winnego
  • 2 garście startego parmezanu
  • dowolnie: 2 czubate łyżki serka mascarpone lub kwaśnej śmietany
  • 500 g makaronu rigatoni (grube rurki), penne albo spaghetti
Połóż kawałki papryki na dużej patelni z odrobiną oliwy i szczyptą soli i pieprzu. Przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez 15 minut, aż się zrobią miękkie. Nie spiesz się z tym zbytnio, ponieważ wolne duszenie papryki przyczynia się do wydobycia z niej smaku. Dodaj cebulę i trzymaj na ogniu przez następne 20 minut. Dołóż czosnek i łodyżki natki, zamieszaj, tak żeby poruszyć wszystko, co się na patelni znajduje. Pogotuj jeszcze przez 3 minuty. Skosztuj i dopraw solą i pieprzem. Dolej ocet - zacznie skwierczeć, więc porządnie zamieszaj. Dołóż garść starego parmezanu oraz mascarpone lub śmietankę, jeżeli chcesz ich użyć, a następnie maksymalnie zmniejsz ogień na czas, kiedy będziesz gotować makaron.

W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Wsyp makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedź na durszlaku, pozostawiając trochę wody z gotowania. Paprykę, rigatoni i listki natki włóż do dużej ogrzanej miski. Porządnie wymieszaj, a następnie dolej trochę wody, w której się gotował makaron i kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko dobrze się ze sobą połączyło. Podawaj natychmiast posypane resztą parmezanu.


Tą wersję makaronu przygotowuje się stosunkowo długo, a wszystko dlatego, że długo gotuje się sos. Ale warto uzbroić się w cierpliwość, gdyż ostatecznie danie jest bardzo smaczne. Papryka rozpływa się w ustach i nadaje słodkawy smak całemu daniu. 8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".

1 komentarz: