Na 4 porcje:
- 2 czerwone papryki bez pestek, pokrojone na kawałki
- 2 żółte papryki bez pestek, pokrojone na kawałki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 czerwone cebule, obrane i drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
- 2 garście świeżej natki pietruszki, listki drobno pokrojone, łodyżki w całości
- 2 łyżki octu balsamicznego albo czerwonego winnego
- 2 garście startego parmezanu
- dowolnie: 2 czubate łyżki serka mascarpone lub kwaśnej śmietany
- 500 g makaronu rigatoni (grube rurki), penne albo spaghetti
W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Wsyp makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedź na durszlaku, pozostawiając trochę wody z gotowania. Paprykę, rigatoni i listki natki włóż do dużej ogrzanej miski. Porządnie wymieszaj, a następnie dolej trochę wody, w której się gotował makaron i kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, żeby wszystko dobrze się ze sobą połączyło. Podawaj natychmiast posypane resztą parmezanu.
Tą wersję makaronu przygotowuje się stosunkowo długo, a wszystko dlatego, że długo gotuje się sos. Ale warto uzbroić się w cierpliwość, gdyż ostatecznie danie jest bardzo smaczne. Papryka rozpływa się w ustach i nadaje słodkawy smak całemu daniu. 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Jamie Oliver 'Moje obiady".
Bardzo mi smakowało, dziękuje za przepis!
OdpowiedzUsuń