czwartek, 3 lutego 2011

Mufinki z jabłkami i cynamonem

To jest trzeci przepis na mufinki według Nigelli. Wcześniej piekłam mufinki bananowe, gruszkowe, a dziś z jabłkami. Sama nie wiem, które najlepsze...

12 sztuk
  • 2 jabłka
  • 250 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 125 g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60 ml pitnego jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 75 g całych (nieblanszowanych) migdałów
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i wyłóż blaszkę do mufinek papierowymi foremkami.
2. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, potem pokrój w małą kostkę (ok. 1 cm).
3. Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę mielonego cynamonu.
4. W osobnej miseczce lub w dzbanku zmieszaj razem trzepaczką 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt, olej roślinny i jajka.
5. Posiekaj grubo migdały i wrzuć połowę do miski z mąką, a resztę wsyp do małej miseczki. Dodaj drugą łyżeczkę mielonego cynamonu i 4 dodatkowe łyżeczki cukru trzcinowego. To będzie posypka na wierzch mufinek.
6. Wmieszaj teraz mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane jabłka i lekko wymieszaj, ale nie za długo. Grudkowate ciasto daje lżejsze mufinki.
7. Łyżką przełóż masę do papierowych foremek i oprósz po wierzchu drobną jak żwirek posypką.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż mufinki wyrosną i nabiorą złotego koloru.
9. Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 5 minut, a potem ostrożnie wyjmij mufinki i ułóż na metalowej kratce do studzenia ciasta.


Mufinki z jabłkami przygotowuje się bardzo podobnie do mufinek gruszkowych. Składniki są proste i łatwo dostępne. To już pierwszy duży plus. Drugi plus to szybkie przygotowanie. Więcej czasu potrzeba jedynie na krojenie jabłek, ale i to nie jest zbytnio czasochłonne, zwłaszcza jeśli nie dąży się do tego, by każdy kawałek miałam 1 cm x 1 cm ;). I trzeci plus - smak. Mufinki są puszyste, ale nie nadmuchane, jakie często widzę w kawiarniach czy sklepach. Są również lekko wilgotne, a to zasługa rozpływających się pieczonych jabłek.
Mnie osobiście najbardziej smakuje posypka. Upieczone migdały mają w sobie coś naprawdę pysznego. Przypieczona skórka smakuje wybornie.
Mufinki otrzymują 9 pkt.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu".

2 komentarze:

  1. Zgadzam się, że muffinki sa bardzo delikatne i puszyste. Przynajmniej takie sa w 2h po upieczeniu. Naprawdę dobre. Aromat pieczonych migdałów jest wyjątkowy... Natomiast to już trzeci deser Nigelli, ktory jest dla mnie zdecydowanie za słodki. Nie wiem czemu Nigella daje tyle cukru, podczas gdy promuje się teraz zdrowy styl życia. A i tak do muffinek dodałam mniej miodu niż w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie zrobiłam muffinki po raz drugi (21 sztuk wyszło). Mąka orkiszowa jest super. Dałam mniej cukru i miodu a troszkę więcej jogurtu. Nie posypywałam cukrem po wierzchu tylko samymi migdałami. W takiej wersji dałabym 10pktów. Jeszcze są ciepłe a niewiele zostało...

    OdpowiedzUsuń