niedziela, 22 sierpnia 2010

Ekspresowe crostini z humusem z zielonego groszku i awokado

Ta przystawka rozeszła się równie szybko jak paprykowy humus.
Zielony humus przygotowuje się z:

  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżka soku z limonki
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego
  • 1 łyżeczka morskiej soli z kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • 1 puszka (300 g) zielonego groszku odsączonego
  • 30 okrągłych koktajlowych kromek pumpernikla albo 8 zwykłych prostokątnych, przeciętych na 4 części
Miąższ awokado włóż do malaksera, dodaj sok z limonki i zmiażdżony czosnek.
Dosyp sól, dodaj groszek i zmiel wszystko na gładkie puree.
Posmaruj humusem kromki pumpernikla.

Zastanawiam się, dlaczego mój humus nie jest tak intensywnie zielony jak humus Nigelli. Przypuszczam, że użyła groszku mrożonego niż z puszki.
Następnym razem też tak zrobię.

Okrągłe crostini wycięłam z kromek sama przy pomocy kieliszka.
W smaku humus jest niezły, choć nie tak dobry jak ten czerwony z papryką.
Całość oceniam na
8 pkt.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz