Zielony humus przygotowuje się z:
- 1 dojrzałe awokado
- łyżka soku z limonki
- 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego
- 1 łyżeczka morskiej soli z kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli
- 1 puszka (300 g) zielonego groszku odsączonego
- 30 okrągłych koktajlowych kromek pumpernikla albo 8 zwykłych prostokątnych, przeciętych na 4 części
Dosyp sól, dodaj groszek i zmiel wszystko na gładkie puree.
Posmaruj humusem kromki pumpernikla.
Zastanawiam się, dlaczego mój humus nie jest tak intensywnie zielony jak humus Nigelli. Przypuszczam, że użyła groszku mrożonego niż z puszki.
Następnym razem też tak zrobię.
Okrągłe crostini wycięłam z kromek sama przy pomocy kieliszka.
W smaku humus jest niezły, choć nie tak dobry jak ten czerwony z papryką.
Całość oceniam na 8 pkt.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz